Порядок надання контролюючими органами звітності органам місцевого самоврядування в розрізі платників податків – ЮО

Відповідно до абзаців четвертого – сьомого п.п. 12.3.3 п. 12.3 ст. 12 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) контролюючі органи відповідно до Бюджетного кодексу України від 08 липня 2010 року № 2456-VI зі змінами та доповненнями подають органам місцевого самоврядування у розрізі джерел доходів звітність про суми податків і зборів та борги.

Порядок надання контролюючими органами звітності органам місцевого самоврядування в розрізі платників податків – ЮО

А саме:

  • про суми нарахованих та сплачених податків та/або зборів, суми податкового боргу та надмірно сплачених до місцевих бюджетів податків та/або зборів на відповідних територіях – щомісячно, не пізніше 10 числа місяця, що настає за звітним;
  • про суми списаного безнадійного податкового боргу; суми розстрочених і відстрочених грошових зобов’язань та/або податкового боргу платників податків, які повинні бути сплачені до місцевих бюджетів на відповідних територіях; суми наданих податкових пільг, включаючи втрати доходів бюджету від їх надання, – щокварталу, не пізніше 25 днів після закінчення звітного кварталу.

Звітність в розрізі платників податків – юридичних осіб надається контролюючим органом за запитом органу місцевого самоврядування протягом 20 днів з моменту отримання ним запиту.

Порядок надання звітності в розрізі платників податків – юридичних осіб органам місцевого самоврядування, затверджений наказом Міністерство фінансів України від 23.11.2020 № 723 (далі – Порядок № 723), визначає механізм надання контролюючими органами органам місцевого самоврядування звітності в розрізі платників податків – юридичних осіб та звітності у розрізі джерел доходів.

Запит про надання звітності в розрізі платників податків – юридичних осіб (далі – Запит) – це запит органу місцевого самоврядування, який подається до контролюючого органу в електронній формі засобами інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» (далі – Електронний кабінет) з метою отримання інформації щодо показників звітності в розрізі платників податків юридичних осіб (абзац третій п. 3 Порядку № 723).

Пунктом 5 Порядку № 723 встановлено, що Запит за відповідний звітний період подається органом місцевого самоврядування до контролюючого органу з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» зі змінами та доповненнями один раз у період, який відповідає місяцю (кварталу) для надання такої звітності.

На Запит органу місцевого самоврядування накладається кваліфікований електронний підпис уповноваженої особи такого органу.

У Запиті зазначаються такі дані:
  • реєстраційний номер та дата (число, місяць, рік) Запиту;
  • код за КОАТУУ органу місцевого самоврядування;
  • період, за який запитується інформація.

Контролюючий орган забезпечує автоматизовану обробку отриманих Запитів, формує та надає органу місцевого самоврядування (заявнику) – звітність у розрізі платників податків – юридичних осіб протягом 20 робочих днів з моменту отримання Запиту (абзац перший п. 6 Порядку № 723).

Згідно з абзацами першим і другим п. 7 Порядку № 723 у разі коли на дату отримання Запиту звітний період запитуваної інформації не настав або відсутня інформація за відповідним Запитом органу місцевого самоврядування, контролюючий орган повідомляє орган місцевого самоврядування про відсутність такої інформації.

Повідомлення про відсутність інформації із зазначенням дати і номера Запиту надсилається органу місцевого самоврядування у строк, який не перевищує двадцяти робочих днів з моменту отримання контролюючим органом Запиту.

Для отримання звітності в розрізі платників податків – юридичних осіб та звітності у розрізі джерел доходів посадовій (уповноваженій) особі фінансового управління територіальної громади (органу місцевого самоврядування) необхідно здійснити наступне:
1) Ввійти з використанням кваліфікованого електронного підпису посадової (уповноваженої) особи фінансового управління територіальної громади (органу місцевого самоврядування) до приватної частини Електронного кабінету за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС. Після ідентифікації будуть доступними дві вкладки:
  • звітність у розрізі джерел доходів;
  • звітність у розрізі платників податків – юридичних осіб.

2) Надіслати Запит за формою J1604001 та отримати квитанцію за формою 2. Датою квитанції за формою 2 є дата прийняття Запиту до розгляду контролюючим органом (територіальним органом ДПС).
3) Отримати звітність у розрізі платників податків – юридичних осіб протягом 20 робочих днів з дати прийняття контролюючим органом (територіальним органом ДПС) Запиту, яка буде доступна у вкладці «Звітність в розрізі платників податків – юридичних осіб» станом на 01 число наростаючим підсумком з початку року.

При цьому у разі коли на дату отримання Запиту звітний період запитуваної інформації не настав або відсутня інформація контролюючим органом (територіальним органом ДПС) надсилається довідка про відсутність інформації за формою J1704001.

Слід зазначити, що звітність у розрізі джерел доходів (про суми нарахованих та сплачених податків та/або зборів, суми податкового боргу та надмірно сплачених до місцевих бюджетів податків та/або зборів) доступна (без надсилання запиту) у вкладці «Звітність у розрізі джерел доходів», яка надходить щомісяця, не пізніше 10 числа місяця, станом на 01 число наростаючим підсумком з початку року.

Джерело: Категорія ЗІР: 135.02

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3475

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2939

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7243

Методика розподілу орендної плати в ОМС

Здавання майна в оренду – типова господарська операція, але у бюджетників вона має спеціальне законодавче регулювання. З’ясуємо, куди має надходити орендна плата – до самих ОМС чи до доходної частини місцевого бюджету, а також, як на практиці виглядає методика розподілу орендної плати.
4277

Облік та документальне оформлення передачі комунального майна ОМС

Комунальне майно має особливий правовий статус, знаходиться під управлінням ОМС та може передаватися рішенням місцевої ради на баланс інших комунальних закладів та комунальних підприємств. Як обліковувати таке майно, оформити документально його передачу – у цьому огляді.
24265

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді