Договір підряду і трудовий договір: відмінності

Трудовим договором є угода між працівником і керівником установи, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а керівник — виплачувати працівникові зарплату і забезпечувати належні умови праці (ст. 21 КЗпП). При цьому працівник підпорядковується внутрішньому трудовому розпорядкові.

Договір підряду (доручення, цивільно-правовий договір) — це угода між працівником і установою, за якою працівник виконує роботу, спрямовану на досягнення конкретного результату. За договором підряду підрядник зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням замовника, а замовник — прийняти та оплатити виконану роботу.

Тобто за договорами підряду оплачується не процес праці, а його кінцевий результат. Такий результат оформляється актом приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), на підставі якого і виплачується винагорода (глава 52 ЦК).

Відтак, якщо роботодавець укладає з працівником договір, який передбачає оплату процесу праці, він зобов’язаний врахувати цього працівника до загальної кількості осіб, що перебувають з ним в трудових відносинах.

Якщо укладений із працівником договір відповідає нормам договору підряду, то роботодавець не враховує такого працівника до загальної кількості осіб, що перебувають з ним в трудових відносинах.

За інформацією ГУ ДФС у Дніпропетровській області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді