Права працівників з інвалідністю та обов’язки роботодавців

У головному управлінні Держпраці у Львівській області надали відповіді на запитання щодо особливості праці осіб з інвалідністю – про їх трудові права та обов’язки роботодавців.

Допомогатор


 У яких документах відображається норматив робочих місць для осіб з інвалідністю?
Норматив щодо робочих місць для осіб з інвалідністю відображається у звітності, яка щорічно подається до Фонду соціального захисту інвалідів за місцем реєстрації підприємства, установи, організації чи фізичної особи – підприємця. Форма звітності затверджена Міністерством соціальної політики України.

Чи включається в середньооблікову чисельність працівників для обрахунку нормативу фізична особа – підприємець?
Ні, не включається. Адже, фізична особа – підприємець є роботодавцем. Зокрема, частина 1 статті 19 Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю” передбачено, що норматив розраховується для ФОП, які використовують найману працю, із середньообліковою кількістю штатних працівників облікового складу.

Чи поширюється норматив для працевлаштування осіб з інвалідністю для фізичної особи – підприємця?
Норматив робочих місць для осіб з інвалідністю поширюється як на підприємства, установи, організації, так і на фізичних осіб підприємців.

Яка квота встановлена для працевлаштування осіб з інвалідністю на підприємстві?
Відповідно до статті 19 Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю” встановлено, що для роботодавців, які використовують найману працю встановлений норматив робочих місць для осіб з інвалідністю у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, – у кількості одного робочого місця.

Якщо на підприємстві протягом року змінюється кількість штатних працівників, як правильно вирахувати середньооблікову чисельність працівників за рік для правильного розрахунку нормативу робочих місць?
Відповідно до частини 5 статті 19 Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю” виконанням нормативу робочих місць у кількості, визначеній згідно з частиною першою статті 19 зазначеного Закону України, вважається працевлаштування підприємством, установою, організацією, у тому числі підприємством, організацією громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичною особою, яка використовує найману працю, осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним, незалежно від того чи працевлаштована особа з інвалідністю на повний чи неповний робочий час.

Тобто, для дотримання нормативу необхідно щоб для особи з інвалідністю це було основним місцем роботи.

В якому випадку особі з інвалідністю може бути відмовлено у працевлаштуванні?
Згідно зі статтею 17 Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, відмова в укладенні трудового договору або в просуванні по службі, звільнення за ініціативою адміністрації, переведення особи з інвалідністю на іншу роботу без її згоди з мотивів інвалідності не допускається, за винятком випадків, коли за висновком медико-соціальної експертизи стан його здоров’я перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує здоров’ю і безпеці праці інших осіб, або продовження трудової діяльності чи зміна її характеру та обсягу загрожує погіршенню здоров’я осіб з інвалідністю.

Особливості надання та тривалість основної щорічної відпустки, що надається особам з інвалідністю
На відміну від звичайних працівників, працівники з інвалідністю, які недавно влаштувалися на роботу та ще не відпрацювали перших шість місяців на підприємстві, можуть скористатися своїм правом піти в щорічну оплачувану відпустку повної тривалості ще до настання шестимісячного терміну їхньої безперервної роботи на цьому підприємстві.

Працівники з інвалідністю, які вже тривалий час працюють на підприємстві, за своїм бажанням мають право піти у щорічну відпустку в зручний для них час (ст. 10 Закону України «Про відпустки»).

Згідно зі статтею 6 зазначеного Закону тривалість щорічної основної відпустки для працівників з інвалідністю становить: для I і II груп – 30 календарних днів, для III групи – 26 календарних днів.

Чи може особі з інвалідністю при прийнятті на роботу встановлюватися випробувальний термін?
Згідно з статтею 26 Кодексу законів про працю України випробування не встановлюється при прийнятті на роботу осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи.

Які існують заохочення для роботодавців, які створюють робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю?
Відповідно до статті 26 Закону України “Про зайнятість населення”, роботодавцю, який працевлаштовує осіб з інвалідністю (яким надано статус безробітного, за направленням територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції), здійснюються компенсаційні виплати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць.

Компенсація роботодавцю виплачується протягом одного року з дня працевлаштування особи за умови збереження її зайнятості протягом 2 років.

Які обов’язки роботодавця при працевлаштуванні осіб з інвалідністю?
Роботодавець при працевлаштуванні осіб з інвалідністю має:

  • виділити та створити робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі спеціальні робочі місця;
  • створити для осіб з інвалідністю умов праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації;
  • забезпечити соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством;
  • надати Державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • надавати звітність до Фонду соціального захисту інвалідів.

Джерело: Головне управління Держпраці у Львівській області

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13835

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14872

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді