Роз’яснення від ДПС щодо зазначення кодів КАТОТТГ у податковій звітності

Платники податків у податковій звітності з місцевих податків і зборів, рентної плати та екологічного податку (далі – Податки) зазначають код органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням об’єктів оподаткування або місця провадження діяльності.

Роз’яснення від ДПС щодо зазначення кодів КАТОТТГ у податковій звітності

Калькулятор середньооблікової чисельності штатних працівників


Діюча редакція податкової звітності передбачає зазначення кодів за КОАТУУ.

Починаючи з 2022 року передбачається запровадження податкової звітності з Податків, у яких код органу місцевого самоврядування визначатиметься за КАТОТТГ, у зв’язку з чим триває процедура внесення змін до форм податкових декларацій.

При цьому, достовірність нарахування податкових зобов’язань з Податків в інтегрованих картках платників пов’язана з правильністю визначення, по-перше, територіальної громади, на території якої знаходяться об’єкти оподаткування або місця провадження діяльності - зазначається код КОАТУУ територіальної громади (ТГ) - органу місцевого самоврядування, що відповідає адміністративному центру ТГ; по-друге, контролюючого органу, до повноважень якого відноситься територія ТГ- визначається код ДПІ, повноваження якої поширюється на територію органів місцевого самоврядування після адміністративної реформи ( з 2021 року).

Враховуючи, що КОАТУУ є обов’язковим реквізитом податкової звітності, його відсутність або помилка в ньому є підставою для надання декларації статусу "Не визнано як податкова декларація".

Наголошуємо на правильності його відображення у відповідності до місця знаходження об’єктів оподаткування та відповідності до ДК 014-97 «Класифікатор об'єктів адміністративно-територіального устрою України».

Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) запроваджений згідно з наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 12.01.2021 № 3 «Про внесення змін до наказу Мінрегіону від 26 листопада 2020 року № 290» та обов’язковий до застосування відповідно до Указу Президента України від 29 квітня 2021 року № 180/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади».

Код КАТОТТГ має 19 знаків, з них 17 - цифрові знаки, кожний з яких має значення, наприклад:

UA01020010000048857

01 -код регіону

02- код району (тільки парні цифри)

001- код громади (тільки непарні цифри)

000 - порядковий номер населеного пункту у громаді

00 - код району у місті

48857 - останні 5 цифр - це системний код, що присвоєний автоматично і у подальшому не буде змінюватися ні при яких адмінреформах (при переході з регіону до регіону або з району до району цей код залишається незмінним).

Джерело: ДПС у Чернігівській област

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47632

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді