Нужно ли платить земельный налог, если отдельные помещения переданы в аренду

RU UA

Налоговые обязательства по земельному налогу вычисляем согласно с выпиской о нормативной денежной оценке земельного участка с применением к ней кумулятивной величины коэффициента индексации. Годовая сумма земельного налога — это произведение площади, нормативной денежной оценки земельного участка и ставки земельного налога.

Плата, которую получаем от арендатора здания или другого капитального сооружения (их отдельной части), должна состоять из:

  • платы за пользование зданием, сооружением (ее частью);
  • платы за пользование земельным участком (ст. 797 Гражданского кодекса Украины; ГК).

При определении площади объекта налогообложения земельного налога по договорам аренды недвижимого имущества следует учитывать требования части первой статьи 796 ГК — определяйте размер земельного участка, переданного арендатору, в договорах аренды недвижимого имущества. Это позволит правильно определить годовую сумму налогового обязательства по земельному налогу.

Если арендатором части зданий, сооружений является физическое лицо — предприниматель (упрощенец), плательщики земельного налога, которые пользуются льготами по его уплате, уплачивают земельный налог на общих основаниях. То есть и за земельные участки под предоставленным в аренду отдельным зданием, сооружением или их части, с учетом придомовой территории.

ИНК ГФС от 30.07.2019 № 3565/6/99-99-12-02-03-15/ИНК

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Приклади відрахувань із заробітної плати

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати — у статті.
343330

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47901

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
37022

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
7074

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
3204

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді