Чи потрібно сплачувати земельний податок, якщо окремі приміщення передані в оренду

UA RU

Податкові зобов’язання із земельного податку обчислюємо відповідно до витягу про нормативну грошову оцінку земельної ділянки із застосуванням до неї кумулятивної величини коефіцієнта індексації. Річна сума земельного податку — це добуток площі, нормативної грошової оцінки земельної ділянки і ставки земельного податку.

Плата, яку справляємо з орендаря будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), має складатись з:

  • плати за користування будівлею, спорудою (її частиною);
  • плати за користування земельною ділянкою (ст. 797 Цивільного кодексу України).

При визначенні площі об’єкта оподаткування земельного податку за договорами оренди нерухомого майна слід враховувати вимоги частини першої статті 796 ЦК — визначайте розмір земельної ділянки, яку передаєте орендарю, у договорах оренди нерухомого майна. Це дасть змогу правильно визначити річну суму податкового зобов’язання із земельного податку.

Якщо орендарем частини будівель, споруд є фізична особа — підприємець (спрощенець), платники земельного податку, які користуються пільгами з його сплати, сплачують земельний податок на загальних підставах. Тобто і за земельні ділянки під наданими в оренду окремої будівлі, споруди або їх частини, з урахуванням прибудинкової території.

ІПК ДФС від 30.07.2019 № 3565/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Транспортний податок 2024: ставка, облік, декларація

Транспортний податок у 2024 році: дивиться перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню. Коли, скільки та за які автомобілі потрібно сплачувати транспортний податок 2024 – у статті.
14683

Приклади відрахувань із заробітної плати

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати — у статті.
349088

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
48696

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
38917

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді