Чи потрібно сплачувати земельний податок, якщо окремі приміщення передані в оренду

UA RU

Податкові зобов’язання із земельного податку обчислюємо відповідно до витягу про нормативну грошову оцінку земельної ділянки із застосуванням до неї кумулятивної величини коефіцієнта індексації. Річна сума земельного податку — це добуток площі, нормативної грошової оцінки земельної ділянки і ставки земельного податку.

Плата, яку справляємо з орендаря будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), має складатись з:

  • плати за користування будівлею, спорудою (її частиною);
  • плати за користування земельною ділянкою (ст. 797 Цивільного кодексу України).

При визначенні площі об’єкта оподаткування земельного податку за договорами оренди нерухомого майна слід враховувати вимоги частини першої статті 796 ЦК — визначайте розмір земельної ділянки, яку передаєте орендарю, у договорах оренди нерухомого майна. Це дасть змогу правильно визначити річну суму податкового зобов’язання із земельного податку.

Якщо орендарем частини будівель, споруд є фізична особа — підприємець (спрощенець), платники земельного податку, які користуються пільгами з його сплати, сплачують земельний податок на загальних підставах. Тобто і за земельні ділянки під наданими в оренду окремої будівлі, споруди або їх частини, з урахуванням прибудинкової території.

ІПК ДФС від 30.07.2019 № 3565/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Екологічний податок 2024: ставки і строки

Екологічний податок 2024 в Україні сплачують, зокрема, й бюджетні установи. Хто платники екологічного податку, які строки оплати й звітування – все це у даному огляді.
11462

Алгоритм застосування ПСП та відповідальність бухгалтера

Із кожної зарплати чи іншого доходу працівника бухгалтер утримує ПДФО і військовий збір. Однак деякі доходи взагалі не оподатковуються, а до зарплати може застосовуватися податкова соціальна пільга. Алгоритм застосування ПСП – у статті.
74930

Плата за землю – земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
47354

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
56585

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань: як надавати та зразок наказу

Матеріальна допомога, якої потребує працівник для вирішення соціально-побутових питань, має свої особливості надання та оподаткування. Після запровадження воєнного стану надання матеріальної допомоги працівникам не було скасовано, хоча трудове законодавство зазнало великих змін.
265607

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді