Чи потрібно заокруглювати розмір посадового окладу

UA RU

Посадові оклади (тарифні ставки) за розрядами ЄТС визначайте шляхом множення розміру окладу (ставки) працівника 1-го тарифного розряду на відповідний тарифний коефіцієнт. Якщо отриманий результат є дробовим числом, числа від:

  • 0,01 по 0,49 — відкидайте (не враховуйте);
  • 0,50 по 0,99 — закруглюйте до однієї гривні.

Таке правило заокруглення діє для визначення посадового окладу за тарифними коефіцієнтами (абз. третій прим. 1 у дод. 1 до постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298).

Якщо ж працівник працює на умовах неповного робочого часу — неповний робочий день або неповний робочий тиждень, зарплату йому нараховуйте виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) та фактично відпрацьованого ним робочого часу. Чинне законодавство не передбачає округлення копійок до гривні при визначенні розміру посадового окладу за роботу на умовах неповного робочого часу. А все тому, що розмір посадового окладу не змінюється, не перевизначається.

Із листа Мінсоцполітики від 12.02.2019 № 2963/0/2-19/52

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
42803

Грошове забезпечення військовослужбовців 2024

Як правильно обчислити грошове забезпечення військовослужбовців 2024 року, у якому розмірі нарахувати, які виплати входять до нього, коли і де виплачувати, як оподатковувати — дізнаєтеся з даної публікації.
83278

Оплата відрядження держслужбовця у вихідний день

Держслужбовців направляють у службове відрядження для виконання посадових обов’язків поза межами постійного місця служби. Завдання, які виконує держслужбовець у відрядженні, різні і залежать від держоргану, в якому працює держслужбовець, держоргану, до якого його відряджено, кваліфікації та посадових обов’язків самого держслужбовця. Розглянемо якою буде оплата відрядження держслужбовцям.
2345

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді