Выходное пособие при увольнении: когда выплачивается

RU UA
Условия предоставления и размер выходного пособия в случае прекращения трудового договора определен статьей 44 Кодекса законов о труде Украины.

Готовий зразок довідки-розрахунку на виплату зарплати СКАЧАТИ

Вихідна допомога при звільненні: коли виплачується

Размер выходного пособия зависит от коллективного или трудового договора, но не может быть меньше, чем это предусмотрено законодательством.

Уволенным лицам выплачивается выходное пособие в следующих размерах:

не менее среднего месячного заработка – в случае изменения в организации производства, недостаточной квалификации, из-за отказа работника от перевода на работу в другую местность вместе с предприятием;

в размере двух минимальных заработных плат - в случае призыва или поступления на военную службу, направление на альтернативную (невоенную) службу (п. 3 ст.36 КЗоТ Украины);

не менее трехмесячного среднего заработка - при увольнении работника вследствие нарушения собственником или уполномоченным им органом законодательства о труде, коллективного или трудового договора (ст. 38, 39 КЗоТ Украины);

не менее шестимесячного среднего заработка - в случае прекращения трудового договора с должностным лицом за нарушение требований законодательства в сфере лицензирования, по вопросам выдачи документов разрешительного характера или в сфере предоставления административных услуг, предусмотренных ст. 166-10, 166-12, 188-44 КоАП.

По материалам Гоструда

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
247183

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
145150

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
72081

Скорочення працівників

Алгоритм скорочення працівників під час карантину й не тільки розглянемо у даній консультації.
10385

Звільнення працівників у воєнний час – зразки документів

Запровадження воєнного стану та збройна агресія призвели до збільшення частоти звільнення працівників у бюджетних установах з причин їх смерті, тривалої відсутності чи через знищення майна установ. Розглянемо детально ці процедури звільнення та які документи потрібно видати при цьому.
46887

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді