Які терміни розгляду та призначення декретних за листком непрацездатності

290

Запитання

Які терміни розгляду листків непрацездатності для призначення допомоги по вагітності та пологах?

Відповідь

Детальний матеріал

Виплата декретних у 2024 році

Переглянути

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах (декретних) є сформований на основі медичного висновку листок непрацездатності (ч. 1 ст. 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

Дати відкриття та закриття листка непрацездатності відповідають датам початку строку дії та закінчення строку дії медичного висновку, на підставі якого сформований цей листок непрацездатності (п. 3 ч. 2 Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234).

Калькулятор днів щорічної відпустки

Листок непрацездатності з причиною непрацездатності «Вагітність та пологи»:

  • вважається виданим через сім календарних днів з дати відкриття листка непрацездатності;
  • на восьмий день листок непрацездатності у звʼязку з вагітністю та пологами набуває статусу «готовий до сплати». 

Після цього лікарняний для призначення допомоги по вагітності та пологах розглядається роботодавцем протягом трьох робочих днів.

Довідково

Оплачувана відпустка по вагітності та пологах надається тривалістю 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після). У разі ускладнення пологів та народження двох і більше дітей відпустка збільшується на 14 календарних днів. 

У разі видачі листка непрацездатності на ці 14 календарних днів, лікарняний теж набуває зазначеного статусу через сім днів після дати видачі, зазначеної в листку непрацездатності, а не з дати його формування. Відповідно, строк призначення допомоги настає з восьмого дня видачі листка непрацездатності. 

За інформацією ПФУ

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
237452

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22054

Виплата декретних у 2024 році

Декретні виплати у 2024 році: ➤ підстава для нарахування ➤ тривалість декрету ➤ розрахунок декретних ➤ обмеження розміру декретних ➤ приклади розрахунку ➤ лікарняні та допомога по вагітності під час війни
63671

Середньоденна заробітна плата

Підкажемо, як визначається середньоденна заробітна плата та як зробити нарахування для різних виплат у 2024 році.
53541