Який порядок складання акта обстеження матеріально-побутових умов

99

Запитання

Який порядок складання акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи?

Відповідь

Детальний матеріал

Соціальні стандарти 2024

Переглянути

Чинним законодавством передбачено, що для прийняття рішення про надання пільг з оплати комунальних послуг, а також для включення до Реєстру осіб, які мають право на пільги, визначено необхідність складання акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи (далі – Акт обстеження).

Складання Акта обстеження передбачено для:

  • призначення житлової субсидії – пункти 8, 14, 27, 29 (у випадках, передбачених пунктами 25, 27, 28), 54 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (далі – Положення № 848);
  • включення до Реєстру осіб, які мають право на пільги, – пункт 5 Положення про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.2003 № 117 (далі – Положення № 117);
  • надання пільг з оплати комунальних послуг – пункт 51 Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 (далі – Порядок № 373);
  • призначення щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею – пункт 9 Порядку надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом із особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.08.2000 № 1192 (далі – Порядок № 1192);
  • призначення допомоги на дітей одиноким матерям – пункт 352 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 № 1751 (далі – Порядок № 1751);
  • призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям – пункт 10 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250 (далі – Порядок № 250).

Калькулятор індексації зарплати

Положенням № 848, Положенням № 117, Порядком № 373, Порядком № 1192, Порядком № 1751, Порядком № 250 визначено, що Акт обстеження складається посадовою особою виконавчого органу сільської, селищної, міської ради територіальної громади (далі – посадова особа виконавчого органу).

При цьому відповідно до Положення № 848, якщо рішення про призначення (відновлення) житлової субсидії приймається на підставі Акта обстеження, такий акт складається посадовою особою виконавчого органу за зверненням громадянина та передається органам Пенсійному фонду України.

За технічної можливості заява громадянина щодо проведення обстеження матеріально-побутових умов його домогосподарства та/або фактичного місця проживання і складення відповідного акта передається органами Пенсійного фонду України виконавчим органам сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або військовим адміністраціям.

Для складення Акта обстеження на запит виконавчих органів сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або військових адміністрацій органами Пенсійного фонду України у п’ятиденний строк з дня його отримання подаються копії заяви та декларації такого домогосподарства.

Наказом Міністерства соціальної політики України від 04.07.2022 № 190 (у редакції наказу Міністерства соціальної політики України від 13.01.2023 № 16) затверджена форма Акта обстеження, що складається та підписується:

  • посадовою особою виконавчого органу;
  • а також підписується особою, яка звернулася за державною виплатою;
  • та іншою особою, яка може засвідчити достовірність відомостей, наведених в Акті обстеження.

З огляду на зазначене, Акт обстеження складається посадовою особою виконавчого органу. Підстави для складання акта обстеження іншими особами (у тому числі представниками об’єднань співвласників багатоквартирних будинків) відсутні.

За інформацією ПФУ

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Декларації та звіти подавайте після закінчення війни: прийнято закони

7 березня 2022 року в газеті «Голос України» № 48 було опубліковано Закон № 21181 та Закон № 21152 які прийнято на основі законопроєктів № 71253 та № 71214 відповідно. Закони набирають чинності з дати їх опублікування, тобто з 07.03.2022.
9608

Послаблення авансових обмежень: нові правила передоплати від урядовців

⚡️ Уряд значно розширив перелік закупівель товарів, робіт, послуг, які розпорядники можуть авансувати без будь-яких урядових обмежень. ✔️Отже, правила передоплати, в тому числі закупівлі періодики, на період карантину знову змінено.
4102

Карантинні обмеження для бюджетних установ

З’ясуємо, як карантин в Україні та ділення на зони впливають на роботу бюджетних установ. Які карантинні обмеження маємо дотримувати для помаранчевої, червоної та жовтої зони у 2021 році, аби не наразитися на штрафи.
1188

ТОП-10 найкорисніших матеріалів: не пропустіть важливе

Ми живемо у часи змін та нестабільності: штормить як в Україні, так і в усьому світі. COVID-19, карантин, нові правки у закони. Бухгалтеру зараз як ніколи потрібно тримати руку на пульсі новин та не пропустити жодної зміни. Тож, щоб спростити вам пошуки у гуглі, зібрали 10 найактуальніших та корисних матеріалів.
2059