Установлюємо категорію бухгалтеру закладу охорони здоров’я
Запитання
Як встановлюють категорію бухгалтеру та економісту закладів охорони здоров’я?
Відповідь
Аби встановити категорію бухгалтеру, використовують вимоги нормативних актів, які є загальними для всіх видів економічної діяльності.
Найменування посад (професій) працівників визначають відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327 (далі — Класифікатор професій).
Кваліфікаційні вимоги до професій, які є загальними для всіх видів економічної діяльності, містяться в розділі 1 «Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців» Випуску 1 «Професії працівників, які є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 № 336 (далі — Довідник № 336).
Тож категорію бухгалтеру й економісту закладу охорони здоров’я встановлюють відповідно до кваліфікаційних вимог, визначених у Довіднику № 336.
Особи, у яких освіта або стаж роботи не відповідають встановленим кваліфікаційними вимогами, але які мають достатній практичний досвід та успішно виконують свої обов’язки, можуть бути залишені на посаді, яку обіймають, або призначені на відповідні посади за рекомендацією атестаційної комісії (п. 11 Довідника № 336).
Склад атестаційної комісії, її голову і секретаря, а також повноваження затверджують наказом керівника закладу в строки, передбачені колективним договором. Зазвичай до складу комісії включають відповідних спеціалістів, працівників відділу кадрів, праці й заробітної плати, представників профспілкового комітету, а також за бажанням фахівців органу управління.
За результатами роботи комісія дає оцінку професійній кваліфікації і діловим якостям бухгалтера чи економіста, з урахуванням її рекомендацій керівник закладу ухвалює рішення про присвоєння (зміну) кваліфікаційної категорії такому спеціалісту.