Як взяти відпустку без збереження зарплати під час воєнного стану

23

Запитання

Чи можна взяти відпустку без збереження заробітної плати 60 днів під час воєнного стану?

Відповідь

Детальний матеріал

Відпустка без збереження заробітної плати

Переглянути

Згідно з ст. 26 Закону «Про відпустки» (ст. 84 КЗпП) за сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та роботодавцем, але не більше 30 календарних днів на рік.

На час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника у випадках, встановлених законодавством, та/або у разі виникнення загрози збройної агресії проти України, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, визначеного ч. 1 ст. 26 Закону «Про відпустки». Тривалість такої відпустки визначається угодою сторін.

Калькулятор днів щорічної відпустки

Указом Президента «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022 у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України введено воєнний стан з 24 лютого 2022 року.

Наразі воєнний стан продовжено Указом Президента «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 23.07.2024 № 469/2024 (затверджено Законом від 23.07.2024 № 3891-IX) з 05 години 30 хвилин 12.08.2024 на 90 діб, тобто до 09.11.2024 до 05 години 30 хвилин.

Отже, оскільки на сьогодні в Україні продовжено строк дії воєнного стану, то на цей період за сімейними обставинами та з інших причин роботавець може надати працівнику відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку.

При цьому слід звернути увагу, що час перебування у такій відпустці не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (ч. 4 ст. 26 Закону «Про відпустки».

За інформацією ФПУ

опитування бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Е-лікарняний – як оплатити під час відпустки

Наразі діють дві форми паперовий та електронний лікарняний. Як діяти роботодавцеві, якщо під час відпустки працівник захворів або має піти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами?
9470

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
96084

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
265344

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
6731