Як табелювати відсутність працівників, що проходять військову службу

3980

Запитання

Згідно з новим законом № 2352 роботодавці вже не зо­бо­в’я­зані зберігати середній заробіток за працівниками, яких увільнили від роботи на час військової служби. Як табелювати цих працівників після того, як припинили виплати?

Відповідь

Позапланові перевірки Держпраці під час воєнного стану

Табелюйте відсутність працівників і надалі кодом «ІН» або виберіть інший код.

Форму табеля обліку використання робочого часу (типова форма № П-5) затвердив Держстат наказом від 05.12.2008 № 489. Типова форма № П-5 передбачає три групи кодів (умовних позначень):

  • години роботи;
  • неявки у зв’язку з відпустками;
  • неявки з інших причин.

Кодом «ІН» позначаємо інший невідпрацьований час, що передбачає законодавство, — виконання державних і громадських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул тощо. Пояснення до підстав позначення цим кодом відсутності працівника на роботі не містить умови, що його застосовують у випадку збереження за працівником середнього заробітку.

Відсутність на роботі працівника, що проходить військову службу, передбачають норми частини третьої статті 119 КЗпП. Тож таких працівників і надалі табелюємо кодом «ІН». Ви також можете вводити будь-які літерні сполучення, щоб позначити відсутність працівників на роботі під час військової служби. Умова — вони мають відрізнятися від тих, що вже зак­ладені у формі П-5. Так скеровує Примітка 2 до форми № П-5.


Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами. Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку. Ми вже підготували для вас знижку на передплату фахових видань «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153068

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74911

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22057

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94208