Для яких земель не визначається мінімальне податкове зобов'язання

927

Запитання

Для яких земель не визначається мінімальне податкове зобов'язання?

Відповідь

мінімальне податкове зобов'язання

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

Державна податкова служба назвала виключення, по яким не потрібно визначати та сплачувати мінімальне податкове зобов'язання. Перший рік для визначення мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) – 2022 рік.

До виключень належать:

  • земельні ділянки, що використовуються дачними та садівничими кооперативами, а також набуті у власність/користування членами цих кооперативів;
  • землі запасу;
  • невитребувані земельні частки (паї), розпорядниками яких є органи місцевого самоврядування;
  • земельні ділянки зон відчуження та безумовного відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності/ або на праві користування станом на 1 січня 2022 року знаходились у межах населенних пунктів.

Ця норма не стосується земельних ділянок, переданих в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування.

Тимчасово, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, не нараховується та не сплачується загальне мінімальне зобовязання за такі земельні ділянки:

  • що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойвоі дії;
  • що знаходяться на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації;
  • земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечниими предметами;
  • земельні ділянки, на яких наявні фортифікаційні споруди.

Державна податкова служба наголошує, що перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, визначається Кабінетом міністрів. Зараз перелік формує Мінреінтеграції, в лютому було оприлюднена вже третя редакція переліку.

тест для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47265

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
35695

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6849

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
2946

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
53121