Основний критерій переважного права залишитися на роботі — рівень кваліфікації працівника та продуктивність його праці (постанова ВС у справі № 161/7196/19, провадження № 61-4375св20 від 22.09.2020).
За скорочення чисельності чи штату працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці визначальний критерій переважного права залишитися на роботі — рівень кваліфікації працівника та продуктивність його праці (ст. 42 Кодексу законів про працю України (КЗпП)).
Тож за скорочення штату роботодавець зобов’язаний:
- перевірити рівень кваліфікації працівників, посади яких скорочують;
- порівняти продуктивність їх праці.
За відсутності різниці у кваліфікації та продуктивності праці на роботі залишають працівників, які увійшли до переліку із частини 2 статті 42 КЗпП. Тож роботодавець має:
- дослідити документи та відомості про освіту, підвищення кваліфікації, навчання без відриву від виробництва, досвід трудової діяльності тощо;
- визначити працівників, які мають вищу кваліфікацію і продуктивність праці за сукупністю цих двох показників.
Продуктивність праці та кваліфікацію працівника варто оцінювати окремо.