Розрахунок лікарняних — як впливає період призупинення трудового договору

У зв’язку з військовою агресією проти України дія трудового договору може бути призупинена

розрахунок лікарняних

Калькулятор стажу

Розрахунок лікарняних залежить від низки факторів. Мінсоцполітики у своєму листі роз’яснило, як впливає період призупинення дії трудового договору для розрахунку виплати матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

У зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи, дія трудового договору може бути призупинена. В цей час роботодавець тимчасово припиняє забезпечувати працівника роботою, а працівник тимчасово припиняє виконувати роботу за укладеним трудовим договором, що не тягне за собою припинення трудових відносин.

Міністерство вважає, що в такому випадку через об’єктивну поважну причину сторони трудового договору позбавлені можливості виконувати взаємні зобов’язання:

  • роботодавець — забезпечувати працівника роботою;
  • працівник — виконувати роботу.

Цей період вважається невідпрацьованим з поважних причин.

Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), затверджений Кабінетом міністрів, використовує цей період під час розрахунку лікарняних. Для цього середню зарплату обчислюють із суми нарахованої в розрахунковому періоді зарплати, на яку нараховано єдиний внесок, і ділять на кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, зокрема через призупинення дії трудового договору.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» роз'яснює, як визначити розрахунковий період — ті місяці, за які беруться виплати:

  • враховуються 12 місяців, які передують місяцю початку хвороби – якщо працівник працював рік і більше;
  • враховується кількість повних календарних місяців трудових відносин, – якщо працівник у трудових відносинах менше року;
  • враховується фактично відпрацьований час – від дати початку трудового договору до дати відкриття лікарняного (сам цей день пропускаємо) – якщо працівник не набирає навіть одного повного календарного місяця трудових відносин;
  • якщо працівник захворів у свій перший робочий день, розрахункового періоду не буде. Оплата лікарняних 2022 року проводитиметься з розміру встановленого йому посадового окладу.

За матеріалами Міністерства соціальної політики

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Е-лікарняний: інструкція для бухгалтера 2024

Що треба знати про терміни оформлення та виплати допомоги з тимчасової непрацездатності та з вагітності та пологів на основі е-лікарняних – ці та інші пов’язані питання у даному огляді про електронні листки непрацездатності.
27948

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді