Держбюджет-2023 — що ховається в головному кошторисі країни на наступний рік

Державний бюджет не передбачає зростання виплат працівникам бюджетних установ, а щомісячний дефіцит очікується на рівні 3,2 мільярда доларів.

Верховна Рада України 3 листопада проголосувала у другому читанні та в цілому за Державний бюджет 2023 року. Схвалений головний кошторис країни містить прогнозний курс долара на рівні 45,8 грн/дол та інфляцію в 28%.

Кабінет міністрів зазначає, що в Дербюджеті-2023 прогноз реального зростання ВВП скориговано «на більш консервативні припущення темпів відновлення економіки (порівняно з попереднім прогнозом)». Враховані високі безпекові ризики та ризики, пов’язані із продовженням атак на об’єкти енергетичної системи.

Отже прогноз реального зростання ВВП – 3,2 % замість попереднього прогнозу в 4,6 %.

Прогноз інфляції у 2023 році – 28 % (у вимірі грудень до грудня).

Прогноз номінального ВВП на 2023 рік – 6 трлн 280 млрд гривень.

За прогнозом, обмінний курс гривні до долара США на кінець 2023 року він становитиме 45,8 грн за дол. США (замість 50 грн/дол у попередньому прогнозі). Середньорічне значення обмінного курсу – 42,2 грн/дол.

Доходи держбюджету-2023

На 2023 рік передбачено доходи у сумі 1 трлн 330 млрд грн. Доходи загального фонду – 1 трлн 173 млрд грн, доходи спеціального фонду – 156 млрд гривень.

Доходи пропонується збільшити порівняно з першим читанням на 50 млрд грн, у тому числі за загальним фондом – на 26 млрд грн, а за спеціальним фондом – на 24 млрд гривень.

Прогноз доходів був змінений після врахування пропозицій Верховної Ради та після змін до Податкового кодексу України стосовно ставок акцизного податку на пальне,

За рахунок чого прогнозується збільшення доходів

  1. По податку та збору на доходи фізичних осіб – збільшення на 15 млрд грн (за рахунок перегляду макропоказників та удосконалення підходів в прогнозуванні ПДФО).
  2. Збільшення ПДВ із ввезених товарів на 27 млрд грн (за рахунок підвищення ставок в оподаткуванні пального з 7 % до 20 %)
  3. Збільшення коштів, що перераховуються НБУ, на 35,5 млрд грн.

За спеціальним фондом передбачено збільшення:

  • акцизного податку з пального на 7 млрд грн (за рахунок повернення довоєнних ставок оподаткування);
  • коштів, що перераховуються НБУ, на 16 млрд грн;
  • грантів на 442 млн грн (за програмами міжнародної підтримки для МОЗ та Мінреінтеграції).

По яким статтям буде зменшення доходів

  1. Скорочення податку на прибуток на 21 млрд грн (через зменшення прибутку прибуткових підприємств);
  2. Скорочення рентної плати за видобування природного газу на 23 млрд грн (у зв’язку із змінами в оподаткуванні природного газу щодо бази оподаткування);
  3. Скорочення ПДВ з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування на 6 млрд грн.

Дефіцит Держбюджету-2023

У другому читанні було збільшено дефіцит на 17 млрд грн - до 20,6 % ВВП.

Дефіцит планується профінансувати за рахунок збільшення зовнішніх запозичень. Прогнозний обсяг державного боргу передбачено в абсолютному значенні 6 трлн 423 млрд гривень.

Народна депутатка, заступниця голови Комітету Верховної Ради із питань економічного розвитку Роксолана Підласа заявила, що щомісячний дефіцит бюджету наступного року очікується на рівні 3,2 мільярда доларів.

Видатки Держбюджету-2023

Видатки державного бюджету становитимуть 2 трлн 640 млрд грн. Загального фонду – 2 трлн 312 млрд грн, спеціального фонду – 328 млрд гривень.

На національну безпеку і оборону виділяється близько 50 % всього бюджету. Це 1 трлн  141 млрд грн або 18,2 % ВВП:

  • загальний фонд – 1 трлн 6 млрд грн;
  • спеціальний фонд – 115 млрд грн;
  • державні гарантії – до 20 млрд грн.

Соціальна сфера

На виплату пенсій спрямують 272 млрд грн. 38 млрд заплановані на виплату субсидій та пільг, 19 млрд грн – на допомогу особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю та людям, які доглядають за ними.

За словами народного депутата Ірини Борзової, у бюджеті закладено 27 млрд грн на соціальний захист сімей і дітей. Це виплати при усиновленні, народженні дитини, на дітей-сиріт, на отримання пакунка малюка або грошової компенсації.

На виплати малозабезпеченим родинам спрямують 15,5 млрд грн.

Розмір фонду ліквідації наслідків збройної агресії – збільшено майже вдвічі на 16 млрд грн (до 35,5 млрд гривень). Куди будуть витрачатися кошти фонду:

  • будівництво та ремонт громадських будівель, об’єктів критичної інфраструктури;
  • забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та осіб, які втратили житло внаслідок бойових дій;
  • закупівля шкільних автобусів та спеціального транспорту для закладів охорони здоров’я та комунальних підприємств.

На освіту збільшено видатки на 555 млн грн, зокрема на розвиток дистанційної форми навчання – 150 млн грн. Ще 215 млн грн – на забезпечення проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

Видатки на культуру збільшено на 235 млн грн – для забезпечення реалізації проектів Українським культурним фондом та Українським інститутом книги.

Передбачено нову бюджетну програму «Державний фонд регіонального розвитку» у сумі 2 млрд гривень.

Соціальна допомога ВПО

57 млрд грн виділять на допомогу з проживання внутрішньо переміщених осіб.

Надання пільгових іпотечних кредитів внутрішньо переміщеним особам – 20 млн гривень.

Допомога ветеранам

В держбюджеті-2023 закладено 6 млрд 838,6 млн грн на фінансування державної ветеранської політики в Україні. Передбачено виділення 5,5 млрд грн на забезпечення житлом ветеранів війни, членів родин загиблих захисників і захисниць, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Закладені кошти забезпечать виконання державних зобов’язань перед 2 843 особами, які захищали Україну та залишились без житла внаслідок збройної агресії.

Передбачено 540 млн грн на надання послуг із психологічної реабілітації Захисників і Захисниць, членів їхніх сімей та родин полеглих Воїнів, професійної адаптації, санаторно-курортного лікування, розвитку спорту ветеранів війни.

324 млн грн закладено на виплату одноразової грошової допомоги у разі загибелі або інвалідності.

245 млн грн перебачено на реалізацію програм підтримки ветеранів державною установою «Український ветеранський фонд».

65 млн грн – на будівництво і утримання Національного військового меморіального кладовища, 20 млн грн – для «Єдиного державного реєстру ветеранів війни» та інших сервісів Мінветеранів.

За матеріалами Верховної Ради

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
36440

Державний бюджет 2024

Президент підписав Закон України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 09.11.2023 № 3460-ІХ (далі – Держбюджет 2024), який є основним фінансовим планом країни. Держбюджет-2024 набере чинності з 01.01.2024 р.
4016

Державний бюджет 2022: все, що потрібно знати бухгалтеру

Затверджено Держбюджет на 2022 рік, а це означає, що ми маємо всі основні цифри та можемо вже зараз прикинути деякі розрахунки. Що і зробив експерт. Ми вже все порахували та підготували для вас зручні таблиці, які спростять вашу роботу.
12409

Структура кодування програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету

Структура кодування програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету затверджена наказом Мінфіну від 14.01.2011 №11. Код кожної бюджетної програми відповідає коду функціональної класифікації видатків та кредитування бюджету
15178

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді