Як оформити лікарняний роботодавцю — поради від Фонду соцстрахування

Фонд соціального страхування України дає кілька порад, як оформити лікарняний роботодавцю та в які терміни надійде сплата за страховим випадком.

оформлення лікарняного роботодавцем

В яких випадках формляти паперовий лікарняний

В 2022 році виплати за призначеними лікарняними сягои 13 мільярдів гривень.  Виплати за лікарняними отримали більше 2 мільйонів застрахованих працівників.

Нагадаємо, що виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності проводиться Фондом на підставі заяви-розрахунку, яку оформлює та подає роботодавець.

E-лікарняний містить лише інформацію про непрацездатність. Дані про суму допомоги відсутні, через що бухгалтеру роботодавця доводить опрацьовувати лікарняні.

Як оформити лікарняний роботодавцю

  1. Застрахований працівник може отримати допомогу з тимчасової непрацездатності напряму, якщо роботодавець не має можливості опрацювати лікарняний і подати його до Фонду на оплату через бойові дії. Для цього застрахована особа має особисто або через законного представника зверніться у відділення ФССУ за місцем обліку як ВПО або реєстрації. Після опрацювання лікарняного в Фонді соцстрахування кошти надійдуть на банківську картку працівника.
  2. На строки отримання допомоги впливає дата отримання Фондом заяви від роботодавця, а не дата створення е-лікарняного. Під час звітності треба орієнтуватися на дату прийняття заяви.
  3. E-лікарняний сформується після того, як лікар створить медичний висновок про тимчасову непрацездатність і надійде повідомлення від E-health. Після цього працівник має, повідомити роботодавця про лікарняний будь-яким зручним обом способом – навіть телефоном.
  4. Роботодавець та усі роботодавці за сумісництвом отримують доступ до е-лікарняних в кабінетах страхувальників з дня їх відкриття. Призначення допомоги з тимчасової непрацездатності розпочнеться після завершення визначеного у ньому періоду непрацездатності і сплину строку, у який лікарі можуть внести зміни.
  5. Роботодавець розпочне процедуру призначення допомоги, коли е-лікарняний змінить свій статус на «готово до сплати». До цього електронний документ проходить розгляд Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства для прийняття рішення щодо надання матеріального забезпечення. Строк розгляду документів і прийняття такого рішення – 10 календарних днів з дати видачі е-лікарняного (датою видачі вважається восьмий день після дати закриття е-лікарняного, а для лікарняних по вагітності та пологах – восьмий день з дати відкриття).
  6. Бухгалтерія розраховує суму матеріального забезпечення, сформує за е-лікарняним заяву-розрахунок і передасть її до ФССУ на оплату. На цей етап - не більш ніж 5 робочих днів. Ми радимо подавати заяви-розрахунки в електронному вигляді за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення. Зараз заяву-розрахунок не можна подати через вебпортал Пенсійного фонду, наразі він не має функціональної реалізації.
  7. Саме дата отримання Фондом заяви-розрахунку вплине на час фінансування допомоги. Працівникам варто не втрачати зв’язок зі своїм роботодавцем і цікавитись станом подання заяви.
  8. Роботодавець виплатить допомогу застрахованій особі у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після надходження коштів від Фонду.

За матеріалами Кабміну

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оплачувати запізнілий лікарняний

Бухгалтер дізнався про відкритий лікарняний з запізненням. Або ж лікарняний був відкритий за вже відпрацьований день. Як обчислити лікарняні такому працівникові з прикладом заповненого Додатка Д1, – у даній консультації.
27018

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
247164

Оплата електронного лікарняного в бюджетній установі: алгоритм

Розглянемо, як здійснюється оплата е-лікарняного за рахунок роботодавця і які основні моменти потрібно врахувати бухгалтеру, якщо оплата лікарняного здійснюється в межах перших 5 днів тимчасової непрацездатності.
14733

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
23223

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді