Який період мобілізації включати до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку

Теми:
Відпустки
Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
До стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, для мобілізованого працівника, зараховується не увесь період мобілізації.

період мобілізації право на щорічну відпустку

Калькулятор стажу

Згідно з пунктом 2 частини 1 статті 9 Закону про відпустки до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, для мобілізованого працівника, зараховуємо періоди мобілізації до 19.07.2022 — як час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи/посада та заробітна плата повністю або частково.

Не зараховуємо до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, періоди мобілізації з 19.07.2022 по дату її закінчення чи звільнення з військової служби — як періоди коли за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у т. ч. шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігалися місце роботи і посада на підприємстві на час призову.

Нагадаємо, це виключення запроваджене Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93797

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
229261

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5337

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58224

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді