Як податківці перевірятимуть нарахування/сплату ЄСВ, ПДФО, ВЗ

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
ДПС 25.05.2023 оприлюднила Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати ПДФО, ВЗ, ЄСВ.

нарахування сплата ЄСВ, ПДФО, ВЗ

Калькулятор штрафів

Документальну перевірку органи ДПС умовно проводитимуть у 3 етапи. 

Організаційний етап:

  • відбір платника податків, що підлягає перевірці,
  • після виходу на перевірку першочергове обов’язкове ознайомлення з наказом про облікову політику цього платника податків, наказів про прийняття на роботу працівників, штатного розпису, цивільно-правових договорів.

Наступний етап — перевірка:

  • первинних документів, що містять дані стосовно нарахованих (виплачених) доходів фізичним особам;
  • аналітичних відомостей та карток за рахунками 64 «Розрахунки за податками і платежами», 65 «Розрахунки за страхуванням», 66 «Розрахунки за виплатами працівникам», 30 «Готівка», 31 «Рахунки в банках», 37 «Розрахунки з різними дебіторами», 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками».

Підсумковий етап — узагальнення встановлених порушень (відхилень) із їхнім відображенням надалі у висновках акту (довідки) про проведення перевірки.

Перевірці підлягають наступні питання:

  • правильність визначення об’єкта оподаткування ПДФО та ВЗ при нарахуванні (виплаті) доходів платникам податків у вигляді заробітної плати, винагород за ЦПД за виконання робіт (надання послуг), інших виплат фізичним особам (як у грошовій, так і не грошовій формі);
  • правильність застосування до об’єкта оподаткування розміру ставок ПДФО залежно від виду доходу;
  • правомірність надання ПСП;
  • надання поворотної фінансової допомоги фізичним особам та оподаткування такої допомоги у разі встановлення факту її неповернення;
  • правильність визначення бази нарахування ЄСВ;
  • правильність та правомірність застосування розміру ЄСВ;
  • дотримання встановлених строків сплати (перерахування) до бюджетів ПДФО, ВЗ, ЄСВ;
  • дотримання вимог щодо пропорційності сплати ЄСВ (авансових платежів) одночасно з виплатою сум заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується ЄСВ;
  • на яких рахунках обліковується нарахування та сплата ПДФО, ВЗ, ЄСВ.

Необхідною умовою забезпечення ефективної документальної перевірки є обґрунтована організація її проведення за напрямами контрольних заходів на кожному з етапів контролю.

Із Методики проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та військового збору, затвердженої наказом ДПС від 04.05.2023 № 322

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірка в органах місцевого самоврядування

Стаття присвячена питанням видів державного контролю за фінансово-господарською діяльністю органів місцевого самоврядування. Дізнаєтеся також як ревізори готуються до ревізії та отримаєте поради як підготуватися до зустрічі з ревізорами і на які моменти господарської діяльності звернути увагу.
8642

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
19101

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді