Розмір збитків у разі вилучення товару за рішенням суду визначають з урахуванням ринкових цін

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Опубліковані висновки Верховного Суду України.

Розмір збитків у разі вилучення товару

Калькулятор штрафів

Об’єднана палата Касаційного цивільного суду Верховного суду зробила висновок, що суд може визначити розмір збитків, які повинен відшкодувати продавець покупцеві у разі вилучення товару за рішенням суду, якщо на момент ухвалення рішення його вартість істотно зросла, порівняно з датою подання позову.

Відповідальність за компенсацію коштів лежить на відповідачеві (продавцеві товару), якщо договір купівлі-продажу визнано недійсним за судовим рішенням. Верховний суд зауважив, що відповідно до частини 3 статті 623 ЦК розмір збитків у разі вилучення товару за рішенням суду визначають з урахуванням ринкових цін, що існували в місці, де зобов’язання має бути виконане, на день:

  • пред’явлення позову, якщо інше не встановлено договором або законом;
  • ухвалення рішення суду.

Жодним чином розмір збитків не визначають на день придбання майна.

Суд може задовольнити вимогу про відшкодування збитків, беручи до уваги ринкові ціни на день ухвалення рішення, якщо вартість такого товару істотно зросла, порівняно з датою подання позову. Це правило застосовують не за ініціативою суду, а лише за позовом кредитора (позивача).

За інформацією Верховного Суду

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Методика розподілу орендної плати в ОМС

Здавання майна в оренду – типова господарська операція, але у бюджетників вона має спеціальне законодавче регулювання. З’ясуємо, куди має надходити орендна плата – до самих ОМС чи до доходної частини місцевого бюджету, а також, як на практиці виглядає методика розподілу орендної плати.
4277

Облік та документальне оформлення передачі комунального майна ОМС

Комунальне майно має особливий правовий статус, знаходиться під управлінням ОМС та може передаватися рішенням місцевої ради на баланс інших комунальних закладів та комунальних підприємств. Як обліковувати таке майно, оформити документально його передачу – у цьому огляді.
24265

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді