Дерадянізація адмінустрою – відповіді на поширені запитання

Фахові коментарі щодо ухваленого Закону «Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України».

Дерадянізація адмінтерустрою: відповіді на найпоширеніші запитання

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

Щоб уникнути хибних тлумачень та маніпуляцій навколо ухваленого в цілому законопроєкту №8263 про вирішення (дерадянізацію) окремих питань адміністративно-територіального устрою, публікуємо відповіді на поширені запитання.

Навіщо «вбили» смт?

Конституція України не передбачає селищ міського типу як явищ - лише тріаду населених пунктів: місто, селище і село. Термін «селище міського типу» з'явився в СРСР в 1922 році, а в УРСР його почали використовувати через 3 роки замість поняття «містечко». Нарешті попрощалися із радянською спадщиною, що не відповідає нашому Основному Закону.

Якщо у селі/селищі проживає понад 10 тис осіб, чи означає це, що воно автоматично набуває статусу міста?

Ні, автоматичної зміни статусу, тобто «пониження» чи «підвищення» статусу для населених пунктів не передбачено взагалі. Закон лише надає механізм та прозору процедуру зробити це за бажанням громади.

Кого зміни стосуються автоматично?

Виключно селищ міського типу. В результаті, 881 селище міського типу буде переведено до категорії селищ.

Чи втрачають селищні або інші громади (та їх мешканці) будь-які пільги чи преференції?

Ні, законом не передбачено жодних змін до секторального законодавства. Крім того, саме для збереження категорій пільг було ухвалено рішення не переводити смт автоматично у статус міст.

Чи треба змінювати паспорт, нотаріальні документи, документи на житло через прийнятий закон?

Ні, закон не містить зворотної сили, тому усі ваші документи продовжують діяти і жодної перереєстрації непотрібно робити.

Нагадаємо, 27 липня набули чинності зміни до Закону України «Про географічні назви» щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України.

Джерело: офіційний сайт Децентралізація

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3475

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2939

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7243

Методика розподілу орендної плати в ОМС

Здавання майна в оренду – типова господарська операція, але у бюджетників вона має спеціальне законодавче регулювання. З’ясуємо, куди має надходити орендна плата – до самих ОМС чи до доходної частини місцевого бюджету, а також, як на практиці виглядає методика розподілу орендної плати.
4277

Облік та документальне оформлення передачі комунального майна ОМС

Комунальне майно має особливий правовий статус, знаходиться під управлінням ОМС та може передаватися рішенням місцевої ради на баланс інших комунальних закладів та комунальних підприємств. Як обліковувати таке майно, оформити документально його передачу – у цьому огляді.
24265

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді