Компенсація додаткової відпустки при звільненні працівника ОМС

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Розглянемо ситуацію звільнення посадовця з органу місцевого самоврядування (ОМС), який має невикористані дні додаткової відпустки. Як їх йому порахувати та оплатити: повністю чи пропорційно часу, що він відпрацював впродовж робочого року?

Почнемо одразу з самої ситуації – прикладу.

Ситуація звільнення посадовця ОМС. Посадова особа ОМС звільняється 15.09.2021. Дата укладення з ним трудового договору – 01.12.2008 р. (13 років назад). Посадовець має безперервний стаж і дата початку роботи співпадає з приведеною датою (умовною датою від рахунку стажу). Таким чином, на момент звільнення даний посадовець має стаж 12 років 9 місяців 15 днів (скористайтеся калькулятором стажу та приведеної дати).

Калькулятор днів щорічної відпустки за робочі роки

За період 01.12.2019-15.09.2021 посадовець додатковою відпусткою не користувався. Щодо додаткової відпустки, то в нього мало б бути:

  • перший робочий рік 01.12.2019-30.11.2020 – 7 днів (11 років вислуги);
  • другий робочий рік 01.12.2020-30.11.2021 – 9 днів (12 років вислуги).

Всього маємо 16 днів додаткової відпустки. Однак чи всі ці дні слід компенсувати, якщо другий рік відпрацьований не повністю?

Як вирішення даної ситуа ції постають два варіанти:

  • повністю всі 16 днів?
  • чи 7 днів повністю – за перший робочий рік, а за другий робочий рік – компенсувати лише 7 днів з 9?

Цифру 7 щодо другого робочого року отримано розрахунком пропорційно фактично відпрацьованим дням у такому робочому році:

  • 289 – кількість днів з 01.12.2020 по 15.09.2021;
  • 365 – кількість днів у році
  • 9×289/365 = 7,126 ≈ 7 календарних днів.

Коротка відповідь по ситуації: мають бути компенсовані всі 16 календарних днів додаткової відпустки за вислугу років, тобто пропорційний розрахунок не використовується. Виплату компенсації слід здійснити не пізніше 15.09.2021.

Тепер розберемо чому ж так, але спершу з’ясуємо, чому взагалі дана проблема виникає.

Чому постає питання пропорційної компенсації?

Питання щодо пропорційного розрахунку не випадкове, адже саме таким чином визначаються невикористані дні щорічної основної відпустки. Так, загальна тривалість щорічної основної відпустки у службовців ОМС – 30 к. днів. Отже, якщо даний посадовець, не був у такій відпустці за другий робочий рік узагалі, то йому має бути компенсовано 30×289/365 = 23,75 ≈ 24 календарні дні з 30 можливих.

Через це цілком логічним є питання, а чи не треба таке ж правило розрахунку застосувати й щодо додаткової відпустки за вислугу років, яка теж, до речі, вважається щорічною?

Однак з’ясуємо спершу правила надання додаткової відпустки за вислугу років.

Тривалість соціальних відпусток

Як надається додаткова відпустка за вислугу років

Щодо додаткової відпустки за вислугу років посадовця ОМС діють такі правила, на які слід звернути увагу в описаній вище ситуації:

Виходить, що наш посадовець, відпрацювавши 1 грудня 2020 року, що є першим днем його останнього робочого року, вже заробив повністю всю додаткову відпустку за вислугу років. Тобто він має право на всі 9 календарних днів, які відповідають його 12 рокам вислуги.

На тривалість додаткової відпустки посадовця ОМС впливає лише зароблений ним стаж, а не відпрацьований час у робочому році

Аналогічний висновок, до речі, можна знайти у лист ГУ держслужби від 21.01.2011 р. № 474/12-11, який хоча й опирається на вже недіюче законодавство та приклад для держслужбовця, але зараз у цьому питанні щодо посадовців ОМС діють практично такі ж самі норми законодавства.

Чому пропорційний розрахунок не потрібен?

Так як наш посадовець має право вже на всі 9 календарних днів поточного робочого року, в якому він звільняється, то нічого вираховувати на пропорційній основі вже не потрібно. Отже, посадовець при звільненні отримує всі свої 16 (= 7 + 9) календарних днів додаткової відпустки.

Пропорційний розрахунок невикористаних днів не застосовується щодо щорічної додаткової відпустки за вислугу років, але його слід застосувати щодо щорічної основної відпустки

Відпустка чи компенсація – як це впливає на ситуацію?

При звільненні посадовець ОМС, як і звичайний працівник, має право:

Також можна використати й поєднання двох варіантів – частково “відгуляти” накопичені дні відпустки, а за решту невикористаних отримати компенсацію. Додамо, що загальна сума виплат, яка буде нарахована посадовцю ОМС, що звільняється, в усіх описаних варіантах з відпусткою має вийти ОДНАКОВОЮ.

Якщо посадовець при звільнення вибере замінити додаткову відпустку компенсацію, то це ніяк не позначиться на загальній сумі виплат, яка йому буде нарахована

Щоправда, є ще матеріальна допомога на оздоровлення – якщо у нашого посадовця не буде у 2021 році жодного дня основної щорічної відпустки, то йому не можна таку допомогу нарахувати. Адже при заміні повністю всіх днів відпустки компенсацією матеріальна допомога на оздоровлення не нараховується. Цей нюанс слід врахувати.

Стежимо, аби за календарний рік у посадовця був хоча б один день відпустки, щоб йому можна було нарахувати матеріальну допомогу на оздоровлення

Таким чином, наведені вище висновки слід застосовувати не тільки щодо розрахунку компенсації додаткової відпустки за вислугу років, але й у ситуації, коли такий посадовець вирішить спочатку піти у відпустку, – йому тоді у даній ситуації мають бути надані всі 16 календарних днів додаткової відпустки.

Переобрання на посаді – компенсація не нараховується

Можлива ще цікава ситуація з виборними посадами. Так, якщо посадовця ОМС переобрали, то вважається, що він не був звільнений, а продовжив свою роботу на посаді. У такому разі трудові відносини не перериваються, а отже, й компенсація невикористаних дні відпустки, як додаткової, так і основної, не нараховується. Наприклад, це ситуація з переобранням мера міста. Така ситуація аналогічна продовженню строкового трудового договору.

Переобрання посадовця – це зміна строку повноважень, а не розрив трудових відносин, тому компенсація відпускних не нараховується

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді