Змінено Порядок обліку платників ЄСВ

Мінфін наказом від 25.09.2017 № 803 оновив положення Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 24.11.2014 № 116 (далі — Порядок).

Мінфін уточнив, що орган контролю після того, як отримає від державного реєстратора відповідні відомості, визначені у пункті 1 розділу IV Порядку, проводить передбачену законодавством перевірку платника щодо правильності нарахування та сплати єдиного соціального внеску (до змін було — позапланову документальну перевірку.

Отримавши заяву про зняття з обліку платника єдиного внеску за формою № 7-ЄСВ, орган контролю у 10-денний строк (як встановлює пункт 1 розділу V Порядку), проводитиме передбачену законодавством перевірку щодо правильності нарахування та сплати єдиного внеску. А платник єдиного внеску має провести остаточні розрахунки з контролюючим органом.

До Порядку внесено новий розділ VI «Організація обліку платників єдиного внеску у контролюючих органах».

Він визначає, що функції обліку платників єдиного внеску у органі контролю здійснюють підрозділи обслуговування платників (див. табл.).

Підрозділи обслуговування платників, які утворюються в

Які процедури обліку платників вони виконують відповідно до функцій

Державній фіскальній службі України, головних управліннях ДФС в областях, м. Києві, Офісі великих платників податків ДФС (ГУ*)

забезпечують організацію роботи з ведення обліку платників єдиного внеску;

забезпечують достовірність та повноту обліку платників єдиного внеску;

ведуть реєстр страхувальників згідно з Положенням про реєстр страхувальників

Державних податкових інспекціях у районах, містах (крім міста Києва), районах у містах, об’єднаних державних податкових інспекціях (ДПІ*)

ведуть облік платників єдиного внеску;

приймають заяви від платників єдиного внеску, визначені Порядком;

формують та видають довідки, повідомлення, визначені Порядком (крім повідомлень, відомостей, що формуються та видаються ГУ);

ведуть реєстр страхувальників згідно з Положенням про реєстр страхувальників;

виконують інші функції сервісного обслуговування платників єдиного внеску, визначені законом

*ДПІ здійснюють процедури обліку платників ЄСВ, які не передбачають одночасного виконання або завершення яких можливе без виконання інших процедур або функцій, що належать до повноважень ГУ

Якщо орган контролю, який виконує свої функції за результатами перевірок та звірок, або на підставі інформації від третіх осіб, або на підставі даних інших державних органів чи відповідних державних реєстрів, встановлює, що юрособа, відокремлений підрозділ юрособи за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців має стан такої, що провадить діяльність та при цьому не перебуває на обліку чи знята з обліку у відповідному контролюючому органі, — він проводить заходи щодо отримання відповідних відомостей від державного реєстратора та постановки на облік такого платника єдиного внеску згідно з Порядком.

Зазнали змін також додатки 2, 3, 6, 7 до Порядку.

Наказ Мінфіну від 25.09.2017 № 803 набере чинності з дня його офіційного опублікування.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Транспортний податок 2024: ставка, облік, декларація

Транспортний податок у 2024 році: дивиться перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню. Коли, скільки та за які автомобілі потрібно сплачувати транспортний податок 2024 – у статті.
14526

Приклади відрахувань із заробітної плати

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати — у статті.
348244

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
48534

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
38427

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді