Типові помилки при заповненні е-декларацій

Щороку до НАЗК надходить близько 800 тис. декларацій і дуже часто в них зустрічаються помилки. Щоб уникнути помилок у 2022 році, пропонуємо спеціальну пам’ятку, де перераховані найчастіші невідповідності у деклараціях народних депутатів, депутатів місцевих рад та посадовців органів місцевого самоврядування.

 Типові помилки при заповненні е-декларацій

Зразок декларації з плати за землю СКАЧАТИ


  • У Розділі 3 “Об’єкти нерухомості” при декларуванні об’єктів нерухомості чи у Розділі 6 “Цінне рухоме майно – транспортні засоби” при декларуванні транспортних засобів у полі вартість на дату набуття права або за останньою грошовою оцінкою декларант обирає позначку “Не застосовується” чи “Не відомо”, хоча вартість наявна або в реєстрі або в правовстановлюючому документі (наприклад, договорі купівлі–продажу).
  • У Розділі 6 “Цінне рухоме майно – транспортні засоби” помилки при декларуванні авто, вказується вартість авто, яка суттєво відрізняється від договору купівлі–продажу, як правило, в більшу сторону.

Чому це трапляється? Тому що інколи в договорі купівлі–продажу значно занижено вартість авто, а фактично декларант отримує більшу суму ( яку документально не підтверджено). Декларуємо ту суму, яка зазначена у договорі.

  • У Розділі 11 “Доходи, в тому числі подарунки” не зазначаються відомості від продажу авто, нерухомості тощо, або сума вартості значно відрізняється, чим та, яка вказана в договорі купівлі–продажу.

Також декларанти можуть не зазначити дохід від продажу електричної енергії за зеленим тарифом (сонячні приватні електростанції).

  • У Розділі 12 “Грошові активи” не зазначаються кошти, що передані третім особам, особливо на підставі нотаріально завірених договорів.

Також декларанти допускають помилки при декларуванні коштів на банківських рахунках, а саме, коли вказується наявність коштів не на тих рахунках або не вказуються на тих, на яких є.

  • У Розділі 14 “Видатки та правочини суб’єкта декларування” не вказуються видатки на авто, нерухомість тощо.

Помилки при декларуванні членів сім’ї:

  • У Розділі 11 “Доходи, в тому числі подарунки” декларанти не зазначають дохід дружини/чоловіка.
  • У Розділі 3 “Об’єкти нерухомості” та Розділі 6 “Цінне рухоме майно – транспортні засоби” не зазначаються об’єкти нерухомості, авто тощо, що належать члену сім’ї, чи особі, з якою спільно проживає, але не перебуває у шлюбі декларант.

Варто пам’ятати, що заповнення декларації тягне за собою притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності

Джерело: Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3475

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13835

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14871

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2939

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді