В Україні ввели кредитні канікули під час війни

В Україні ввели кредитні канікули під час війни

Банки та небанківські фінустанови, що займаються кредитуванням, по-новому працюватимуть під час війни. Так вимагає Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120-IX (чинний з 17.03.2022).

Мета змін — насамперед полегшити ситуацію для українців-позичальників на час війни та післявоєнного відновлення економіки.

Тому для позичальників введено так звані кредитні канікули на час війни.

А це означає, що:

  • у період дії воєнного стану та у 30-денний строк після дня його припинення або скасування громадяни не несуть відповідальність перед кредитором, якщо прострочать зобов’язання за кредитом;
  • у випадку прострочення зобов’язань за кредитом громадяни звільняються від обов’язкових штрафів, пені та інших платежів, які раніше були вказані у договорі про кредит за прострочене виконання;
  • заборонено підіймати процентну ставку за користування кредитом у випадку невиконання зобов’язань. Винятком є лише ті випадки, коли договір передбачає встановлення змінюваної процентної ставки;
  • штрафи, пені та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит, нараховані включно з 24.02.2022 за прострочення виконання за таким договором, підлягають списанню.

Важливо! Нові правила не передбачають скасування відсотків за користування кредитними коштами. Таке нарахування є правомірним з боку кредитора. Кредитні канікули — це відтермінування сплати боргу, а не його прощення. Також кредитні канікули — це право кредитора, а не його зобов’язання. Саме тому НБУ рекомендує домовитися безпосередньо з кредитором про кредитні канікули. Однак, якщо позичальники мають достатній запас ресурсів, щоб продовжувати діяльність та обслуговувати позики, варто їх надалі сплачувати.

За повідомленням НБУ

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Планування закупівлі електричної енергії в бюджетних установах

Закон про ринок електроенергії закладає правові передумови щодо закупівлі замовниками електричної енергії на конкурентних засадах. Про роботу замовника та планування закупівлі електроенергії – у даному огляді.
40270

Реєстрація бюджетних зобов’язань: робочі ситуації

Реєстрація бюджетних зобов’язань: ➤ термін реєстрації ➤ підтвердні документи для реєстрації ➤ зразок заповнення реєстру бюджетних зобов’язань ➤ зразок заповнення реєстру бюджетних фінансових зобов’язань.
33504

Військовий збір 2024 – зміни з 01 жовтня

Мета військового збору випливає з самої назви – збільшити фінансування видатків на оборону України, у т.ч. фінансування ЗСУ. Військовий збір існує з 2014 року, але з 01 жовтня 2024 року відбудеться його збільшення. Про ставки військового збору, об’єкт оподаткування, правила сплати та декларування у бюджетників – у цьому огляді.
26073

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді