НБУ збільшив ліміт на зняття готівки з інвалютних рахунків і уточнив обмеження на транскордонні операції

НБУ збільшив ліміт на зняття готівки з інвалютних рахунків і уточнив обмеження на транскордонні операції

Нацбанк уніс зміни, що стосуються низки питань. Наведемо їх.

  1. Зняття готівкової іноземної валюти в Україні та за кордоном.
    Збільшено щоденний ліміт на зняття готівки в Україні з рахунків у іноземній валюті з 30 тис. грн до 100 тис. грн (в еквіваленті). Водночас уточнено, що цей ліміт також поширюється на зняття валюти за кордоном із рахунків в іноземній валюті, що відкриті в українських банках.
    Щоденний ліміт у 100 тис. грн на зняття коштів в Україні з рахунків у національній валюті лишається чинним. Натомість за кордоном зняття валюти з гривневих рахунків обмежено лімітом у 100 тис. грн на місяць. Відповідні уточнення покликані запобігти виведенню капіталу за кордон у значних обсягах.
    Нагадуємо, що Нацбанк рекомендує використовувати безготівкові розрахунки.
    Зверніть увагу! Запроваджені зміни не стосуються використання платіжних карток за кордоном та в Україні для розрахунків із метою оплати вартості товарів, робіт і послуг. Їх і надалі можна здійснювати без обмежень.
  2. Оплата навчання за кордоном. Нацбанк дозволив без обмежень перераховувати кошти для оплати навчання на рахунки навчальних закладів за кордоном.
  3. Розширення переліку винятків із заборони на транскордонні операції. До таких належать витрати, пов’язані зі смертю громадян, лікуванням у медичних закладах і транспортуванням хворих.
  4. Обмеження операцій quasi cash та P2P-переказів із метою запобігання виведенню капіталу за кордон.
    Нацбанк обмежив загальним лімітом у 100 тис. грн (у еквіваленті) на місяць:
  • переказ коштів на рахунки фізичних осіб за кордоном із використанням реквізитів платіжних карток платника та отримувача (P2P-перекази);
  • здійснення операцій із використанням платіжних карток для придбання активів, які безпосередньо конвертують (обмінюють) на грошові кошти та які належать до операцій quasi cash. Серед таких операцій: поповнення електронних гаманців, брокерських або форекс-рахунків, оплата дорожніх чеків, купівля віртуальних активів тощо.

До відома! Розраховуватися картками українських банків за товари та послуги в торговельних мережах та Інтернеті можна без обмежень як в Україні, так і за кордоном.

Крім того, Нацбанк:

  • розширив перелік винятків до заборони, що стосується переказів за кордон, валютними операціями резидентів із виконанням зобов’язань, які забезпечені державною гарантією;
  • дозволив купувати іноземну валюту на умовах «форвард» за форвардними договорами, що були укладені до 23.02.2022 (включно) з дотриманням визначених умов.

Додатково Нацбанк уточнив порядок розрахунку офіційного курсу гривні до іноземних валют. Зокрема, визначено, що встановлюватимуть курс гривні до іноземних валют (крім курсу гривні до долара США), спеціальних прав запозичень (СПЗ), а також розрахунок ціни банківських металів за довоєнною процедурою відповідно до вимог Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та розрахунку

довідкового значення курсу гривні до долара США й облікової ціни банківських металів, затвердженого постановою Правління НБУ від 10.12.2019 № 148, із використанням офіційного курсу гривні до долара США. Водночас офіційний курс гривні до долара США й надалі зафіксовано на рівні 24.02.2022.

Зміни діють із 21.03.2022.

Постанова Правління НБУ від 21.03.2022 № 58

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Корисність основних засобів: оцінка, проводки

Переоцінка та зменшення корисності основних засобів – бухгалтер стикається з цими поняттями у своїй роботі. Як оцінити корисність основних засобів та відобразити в обліку втрати/вигоди від зменшення/відновлення корисності ОЗ – експерт підкаже.
4140

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
55372

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді