Як укладати трудові договори у період воєнного стану

Як укладати трудові договори у період воєнного стану

Існує усну та письмова форма трудового договору. Частіше його форму обирають за спільною згодою роботодавець та працівник. В окремих випадках письмова форма ⸺ обов’язкова (ст. 24 КЗпП).

Проте у період воєнного стану форму трудового договору сторони за спільного згодою визначають самостійно. Тобто фактично заморожена дія статті 24 КЗпП, яка визначає перелік випадків, коли обов’язкова саме письмова форма трудового договору. Наприклад, з керівником КНП передбачена письмова форма контракту, затверджена постановою КМУ № 7923. Проте у період воєнного стану з керівником КНП за згодою сторін можлива усна форма оформлення трудових відносин. Після завершення воєнного стану, потрібно повернутися до письмової форми трудового договору. Зокрема заключити його і з тими працівниками, яких оформили під час війни і для яких обов’язкова письмова форма.

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку.

Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні журнали
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153064

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74909

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22054

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94203

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді