Чи можна зараз жінок залучити до роботи у нічний час

Чи звільняти працівника за власним бажанням без двотижневого відпрацювання - новий закон № 2136

Робота у нічний час під особливим контролем. Зокрема, стаття 55 КЗпП забороняє залучати до роботи в нічний час вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (ст. 176 КЗпП).

Спецзакон «пом’якшує» цю заборону. На час воєнного стану не залучають до роботи у нічний час без їх згоди:

  • вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до одного року;
  • осіб з інвалідністю, яким за медичним рекомендаціями протипоказана така робота.

Також врахуйте, робота в нічний час буде відбуватись без скорочення тривалості на одну годину. Тобто на час воєнного стану не працюватиме частина перша та друга статті 54 КЗпП.

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку.

Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні журнали
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Норми робочого часу 2024 для «шестиденки»

Верховна Рада та Президент знов подовжили дію воєнного стану – тепер до 11 серпня 2024 року. Отже тримайте норми тривалості робочого часу та виробничий календар на 2024 рік для шестиденного робочого тижня. З’ясуйте, які норми діють під час воєнного стану.
16742

Норми робочого часу 2024 для «п’ятиденки»

Після подовження воєнного стану до 11 серпня 2024 року тримайте оновлений розрахунок норм тривалості робочого часу на 2024 рік. Норми робочого часу 2024 розраховані для п’ятиденного робочого тижня.
49716

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
12080

Гнучкий режим роботи

Гнучкий режим роботи може бути як тимчасовим, так і на постійній основі. Які особливості такого трудового розпорядку, як запровадити гнучкий режим роботи та вести облік робочого часу. Ці та інші пов’язані питання – у консультації.
9451

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді