Чи встановлювати випробування при прийнятті на роботу під час війни

Чи встановлювати випробування при прийнятті на роботу під час війни

Коли укладаєте трудові відносини з працівником, для перевірки «функціоналу» підлеглого, впроваджують випробувальний строк. Проте існують випадки, коли випробування роботодавець не встановлює. Їх визначає частина третя статті 26 КЗпП. У період воєнного часту це правило не працюватиме! Тобто, випробування при прийнятті на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників. При цьому дію статті 27 КЗпП, яка визначає строк випробування при прийнятті на роботу, ніхто не відміняв! Вона повноцінно продовжує працювати.

Чи встановлювати випробування при прийнятті на роботу під час війниЦитата!

Строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, - шести місяців.

Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця.

Також визначена можливість укладати з новими працівниками строкові трудові договори у період воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника, якщо:

  • через бойові дії працівників евакуювали в іншу місцевість;
  • тимчасово невідома доля працівників;
  • основні працівники у відпустці, хворіють або простої. Не зрозуміло, як новий працівник врятує у випадку простою. Будемо чекати офіційних роз’яснень.

Але у будь-якому разі, щоб прийняти таке рішення, на підприємстві мають спробувати налагодити контакт з працівником для розуміння з якої причини він відсутній на роботі.

Мінекономіки додає: незалежно від причин відсутності основного працівника, нового дозволено приймати за строковим договором.

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку.

Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні журнали
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Щорічна відпустка освітян і науковців – проблемні питання

Експерт розглядає на прикладах, як рахувати кількість днів щорічної основної відпустки освітянам і науковцям на прикладі відпустки вихователя у залежності від того, скільки місяців було відпрацьовано – менше 10 чи більше, повні ці місяці були чи ні.
8372

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді