Робочий час під час війни - скільки працюватимемо встановив новий закон

Робочий час під час війни - скільки працюватимемо встановив новий закон

Більшість з нас з 24 лютого працюють нон-стоп. Кожен вносить свій вклад у нашу перемогу: хтось на передовій, а інші ⸺ у тилу, та ціль одна.

Але ресурс людини обмежений…. Тому законодавець вимагає, щоб нормальна тривалість робочого часу працівників у період воєнного стану не перевищувала 60 годин на тиждень. Це у 1.5 рази більше, ніж за мирного життя ⸺ 40 годин на тиждень (ст. 50 КЗпП). Водночас скорочена тривалість робочого часу – 50 годин. Час початку та закінчення роботи визначає роботодавець у односторонньому порядку.

Робочий час під час війни - скільки працюватимемо встановив новий законКоментар Мінекономіки

Збільшення на період воєнного стану нормальної тривалості робочого часу до 60 годин на тиждень є правом, а не обов’язком роботодавця.

Тарифна ставка (оклад) оплати праці встановлюється виходячи зі встановлених роботодавцем норм тривалості робочого часу, які можуть сягати 60 годин на тиждень.

На період воєнного стану заморожені норми:

  • стаття 53 КЗпП ⸺ скорочення на одну годину тривалості роботи як при п'ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні напередодні святкових і неробочих днів;
  • частина перша статті 65 КЗпП ⸺ обмеження кількості надурочних годин;
  • частина третя – п’ята статті 67 та статті 71 – 73 КЗпП ⸺ умови й оплата роботи у вихідні, святкові та неробочі дні.

Роботодавцю також дозволено скоротити тривалість щотижневого безперервного відпочинку до 24 годин. Нагадаємо, у мирне життя тривалість щотижневого безперервного відпочинку ⸺ не менш як 42 години (ст. 70 КЗпП).

П’ятиденний або шестиденний робочий тиждень встановлює роботодавець за рішенням військового командування разом із військовими адміністраціями, у разі їх створення. На нашу думку, це мало стосуватися підприємств, віднесених до критичної інфраструктури. Тому додатково варто дочекатися офіційних роз’яснень.

Робочий час під час війни - скільки працюватимемо встановив новий законКоментар Мінекономіки

На період дії воєнного стану не діють норми КЗпП щодо:

  • скорочення роботи на одну годину як при п'ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні напередодні святкових і неробочих днів;
  • тривалості робочого дня напередодні вихідних днів при шестиденному робочому тижні не більше 5 годин;
  • обмеження граничних норм надурочних робіт;
  • перенесення вихідного дня на наступний після святкового або неробочого;
  • перенесення вихідних та робочих днів відповідно до рекомендації Кабінету Міністрів України;
  • заборони залучення до робіт у вихідні, святкові і неробочі дні;
  • компенсації за залучення до робіт у вихідні, святкові і неробочі дні.

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку.

Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні журнали
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Норми робочого часу 2024 для «шестиденки»

Верховна Рада та Президент знов подовжили дію воєнного стану – тепер до 11 серпня 2024 року. Отже тримайте норми тривалості робочого часу та виробничий календар на 2024 рік для шестиденного робочого тижня. З’ясуйте, які норми діють під час воєнного стану.
16742

Норми робочого часу 2024 для «п’ятиденки»

Після подовження воєнного стану до 11 серпня 2024 року тримайте оновлений розрахунок норм тривалості робочого часу на 2024 рік. Норми робочого часу 2024 розраховані для п’ятиденного робочого тижня.
49712

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
12079

Гнучкий режим роботи

Гнучкий режим роботи може бути як тимчасовим, так і на постійній основі. Які особливості такого трудового розпорядку, як запровадити гнучкий режим роботи та вести облік робочого часу. Ці та інші пов’язані питання – у консультації.
9450

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді