Як працює призупинення дії трудового договору за новим законом № 2136

Як працює призупинення дії трудового договору за новим законом № 2136

Законодавець дозволив призупиняти дію трудового договору.

Як працює призупинення дії трудового договору за новим законом № 2136Цитата!

Призупинення дії трудового договору ⸺ це тимчасове припинення роботодавця забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Саме військова агресія проти України і є приводом для припинення дії трудового договору та не існує можливості надавати та виконувати роботи.

Тож, якщо підприємство призупинило дію трудового договору, то працівник не виконує свої трудові обов’язки, але за ним роботодавець зберігає посаду. І як тільки відбувається можливість відновлення дії трудового договору, працівника поновлюють на роботі на тих самих умовах що і до призупинення. Призупинити дію трудового договору можете як з окремим працівником, так і одночасно з усіма працівниками.

А чи оплачувати період призупинення трудового договору? Ні, не потрібно! Але законодавець декларує механізм відшкодування виплат на зарплату за рахунок країни агресора.

Як працює призупинення дії трудового договору за новим законом № 2136Цитата!

Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

Це значить, що роботодавець повинен продовжувати ведення обліку в частині визначення та фіксації сум заробітної плати та компенсаційних виплат, які були б належні працівникові, якщо такого призупинення не було б. Для

розрахунку суми компенсації зарплати підійде механізм визначення середньої зарплати за Порядком № 1006. Але тут ще все «хмарно». Згодом з’явиться окремий документ для компенсації таких виплат.

Також оскільки під час призупинення трудового договору виплата заробітної плати роботодавцем не буде здійснюватися, то відсутня база нарахування ЄСВ. Отже, у звітному місяці ЄСВ сплачувати не потрібно. якщо не було інших доходів. Якщо були ⸺ нарахуйте і сплатіть ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний.

Як із зарплатою, роботодавець також повинен фіксувати розмір ЄСВ, який підлягав би виплаті із сум заробітної плати та компенсаційних виплат, які б виплачувалися працівникові, якщо такого призупинення трудового договору не було б. Даний підхід узгоджений із роз’ясненням Мінекономіки.

Ще цікавий момент, чи може не роботодавець, а працівник ініціювати призупинення дії трудового договору?

Щоб відповісти на це запитання, пропонуємо звернутися до визначення трудового договору у статті 21 КЗпП. Йдеться про угода між працівником і власником підприємства. Тож вважаємо, що кожна зі сторін даної угоди може ініціювати призупинення дії договору.

Якщо ініціатор призупинення працівник, отримайте від нього заяву або повідомлення у будь-який можливій формі. На основі нього видайте наказ про призупинення дії трудового договору. Якщо ініціатор ⸺ роботодавець, достатньо наказу. Але всіма можливими засобами, направте його на ознайомлення працівнику або надайте під підпис.

Час призупинення дії трудового договору працівнику не враховуйте до відпускного стажу (ст. 9 Закону про відпустку7). Також, якщо підлеглий захворіє у цей період, лікарняний не оплачують (ч. 1 ст. 22 Закону № 11058).

Детально про призупинення дії трудового договору розглянемо у наступних статтях.

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку.

Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні журнали
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Щорічна відпустка освітян і науковців – проблемні питання

Експерт розглядає на прикладах, як рахувати кількість днів щорічної основної відпустки освітянам і науковцям на прикладі відпустки вихователя у залежності від того, скільки місяців було відпрацьовано – менше 10 чи більше, повні ці місяці були чи ні.
8378

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді