Як не платити комуналку за зруйноване майно

Як не платити комуналку за зруйноване майно

Кабмін прийняв постанову «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» від 05.03.2022 № 206. За цією постановою до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється:

  • нараховувати та стягувати неустойки (штрафи, пені), інфляційні нарахування, проценти річних, нараховані на заборгованість, утворену за несвоєчасне або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
  • припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню в разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Ця постанова не звільняє споживачів від сплати за надані комунальні послуги. Тобто, якщо зараз не маєте можливості сплачувати комуналку, можете цього не робити. Але доведеться сплатити накопичений борг після закінчення воєнного стану. Пеню та штрафи на такий борг не нараховуватимуть.

Тому зараз зафіксуйте пошкодження будівлі та викличте ДСНС. Службовці усунуть наслідки пошкоджень і складуть відповідний акт. Також можете подати до райдержадміністрації заяву щодо складення акта обстеження житла.

Дотримуйтесь такого алгоритму дій:

  1. Зберіть усі докази, які фіксують пошкодження: фото та відеофіксацію пошкодженої нерухомості, акт про руйнування майна, свідчення сусідів.
  2. Подайте до поліції заяву про злочин. До заяви додайте перелічені докази руйнування майна. Правоохоронці нададуть витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.
  3. Завантажте всі матеріали на сайт «Росія заплатить».. Цей портал збирає докази злочинів РФ для оцінки збитків і подальшого їх відшкодування.
  4. Борг за комуналку також уключіть до суми відшкодування. Адже саме через воєнні дії не було можливості проживати у власній оселі та сплачувати за комунальні послуги.
Джерело: Постанова КМУ від 05.03.2022 № 206

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати
і надавати вам професійну підтримку.
Нагадуємо, що передплатникам
друкованних видань «Головбух: БЮДЖЕТ» та/або «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА»
усі електронні матеріали зараз доступні без обмежень.

У разі, якщо якщо ви читач порталу та вам потрібна консультація експерта
чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні продукти
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» зі знижкою 50%.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір 2024 – зміни з 01 жовтня

Мета військового збору випливає з самої назви – збільшити фінансування видатків на оборону України, у т.ч. фінансування ЗСУ. Військовий збір існує з 2014 року, але з 01 жовтня 2024 року відбудеться його збільшення. Про ставки військового збору, об’єкт оподаткування, правила сплати та декларування у бюджетників – у цьому огляді.
1663

Транспортний податок 2024: ставка, облік, декларація

Транспортний податок у 2024 році: дивиться перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню. Коли, скільки та за які автомобілі потрібно сплачувати транспортний податок 2024 – у статті.
14526

Зарплата держслужбовців 2025

Оплата праці за посадами державної служби 2025 року як і минулого обмежується розміром та кількістю виплат згідно з Держбюджетом-2025. І хоча наразі маємо проєкт цього акта, вже однозначно можна сказати, чи буде підвищення зарплати держслужбовцям у 2025 році. Розглянемо детальніше якою буде зарплата держслужбовців, чи переглянуть посадові оклади на 2025 рік.
800

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді