Як упоратися з інформаційним «отруєнням»

Зараз ми перебуваємо в постійному тривалому напруженні, зокрема й через вир «отруйної» інформації. Чому це погано на нас впливає і як уникнути цього впливу

Як упоратися з інформаційним «отруєнням»

Криза розгортається і продовжує нас виснажувати. Навіть якщо людям вдається зберігати спокій — вони дуже вразливі психологічно, оскільки відбувається постійний конфлікт між розумом і тілом:

  • навіть коли навколо тиша — розум знає, що кожної миті можуть початися сирени й вибухи;
  • удома нічого не відбувається — а мозок захопила буря інформаційного шуму;
  • тіло «каже», що все спокійно й можна розслабитися — а розум щосили намагається аналізувати й прогнозувати.
Наш мозок не підготовлений до тривалої інформаційної війни, безкінечного гортання жахливих новин, постійної необхідності оцінювати — де правда, а де фейк тощо. Адже наші тіло й розум «перетравлюють» стрес циклами: спочатку людина перебуває в напруженні, а за деякий час його змінюють спад і протиреакція — депресія. Під час неї ми можемо відпочити, відлежатися й переосмислити досвід. Ці цикли сформувалися еволюційно, коли наші предки боролися зі зрозумілими небезпеками, як-от: хижаки, міжгрупові сутички, кліматичні складнощі. Тому зараз інформаційне навантаження — надмірне для нас.

Отже, інформаційний потік — це справжня біологічна зброя, адже новини потужно й буквально впливають на наше тіло. Вони викликають небезпечні в цих умовах стани:

  • тривогу — коли необхідно зберігати спокій;
  • відчай — коли потрібна ясність розуму;
  • пригніченість — коли необхідні зібраність і уважність;
  • паніку — коли потрібна точність дій.

При цьому «емоційне отруєння» поширюється, як інфекція, коли ви онлайн або реально контактуєте з іншими. Тож, як і з іншою «заразою», з інформацією мусимо зараз працювати у«психологічному захисті». А його нам забезпечують сон, їжа, позитивний контакт із іншими, а ще — наші життєві цілі та смисли. Про кожний із цих пунктів докладніше — у Пам’ятці «Чотири опори для психологічного захисту».

Наші психологічні ресурси — наш скарб, адже тільки завдяки їм можемо мислити й діяти. Тож бережімо їх і витрачаймо розсудливо.

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати
і надавати вам професійну підтримку.

У разі, якщо ви передплатник
наших друкованних видань - усі електронні матеріали зараз доступні без обмежень.

У разі, якщо якщо ви читач порталу
та
вам потрібна консультація експертачи детальніша інформаційна підтримка,
ви можете передплатити
наші електронні продукти
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» зі знижкою 50%.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3470

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13833

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14868

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2937

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді