МОН пояснило, як виплачувати зарплати педагогам, які вимушено залишили робочі місця

До МОН звернулися заклади освіти із запитанням щодо виплати зарплати працівникам, які в умовах воєнного стану вимушено змінили місце проживання, залишити робоче місце, але можуть виконувати роботу дистанційно або не можуть виконувати своїх посадових обов’язків. МОН надало відповіді у листі від 25.04.2022 № 1/4444-22.

МОН пояснило, як виплачувати зарплати педагогам, які вимушено залишили робочі місця

Міністерство пояснило, що із 20.03.2022 діє Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану» від 15.03.2022 № 2126-IX. Він гарантує збереження місця роботи, середнього заробітку та інших виплат, які передбачає законодавство, для працівників закладів освіти, установ освіти, наукових установ (далі — освітяни). Це стосується і тих освітян, які через воєнний стан, надзвичайну ситуацію або надзвичайний стан в Україні чи окремих її місцевостях вимушено змінили місце проживання/перебування, залишити робоче місце. Де саме вони перебувають — в Україні чи за кордоном, немає значення.

Держава гарантує освітянам виплату зарплати або збереження середнього заробітку незалежно від їх поточного місця проживання/перебування в Україні чи за її межами. У т. ч. шляхом ухвалення рішення про оголошення простою у закладах освіти, які не можуть працювати через збройну агресію російської федерації. Саме з цієї причини освітяни як працівники бюджетних установ не мають права отримувати державну допомоги за програмою «єПідтримка». Адже вони повинні отримувати зарплату безпосередньо в закладі освіти.

Нижня межа оплати часу простою працівників бюджетних установ — не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду / посадового окладу (постанова КМУ «Деякі питання оплати праці працівників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, що фінансуються або дотуються з бюджету, в умовах воєнного стану» від 07.03.2022 № 221). Оплачувати простій у більш високому розмірі, зокрема, у розмірі середньої зарплати — Кабмін не забороняє.

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку.

У разі, якщо ви передплатник наших друкованних видань
— усі електронні матеріали зараз доступні без обмежень.

У разі, якщо ви читач порталу та вам потрібна консультація експерта
чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні продукти
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» зі знижкою 50%.

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальна зарплата 2025

Мінімальна зарплата 2025 остаточно буде встановлена у Законі «Про Державний бюджет України на 2025 рік». Розмір МЗП на наступний рік вже оголошено у Бюджетній декларації на 2025-2027 роки, а згодом він буде відображений у проєкті Держбюджету-2025.
31

Відрахування із заробітної плати 2024

У консультації мова піде про ті суми, які відраховуються із заробітної плати працівників. Це зокрема податки, аліменти, штрафи, добровільні відрахування. Як визначити відрахування із заробітної плати, як про них звітувати та якими є бухгалтерські проведення для утримань із заробітної плати у бюджетних установах.
5738

Мінімальна зарплата у 2024 році

В нашій статті – як мінімальна зарплата в Україні у 2024 році впливає на основні соціальні показники та податки: виплати бюджетникам, пенсії, мінімальний розмір ЄСВ та мінімальну пенсію.
11000

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
44250

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді