Чи враховувати період призупинення трудового договору до стажу для щорічної основної відпустки

Східне міжрегіональне управління Держпраці пояснило, чи потрібно включати період призупинення трудового договору до стажу для щорічної основної відпустки.

Чи враховувати період призупинення трудового договору до стажу для щорічної основної відпустки

✍ ЯК ОБЛІКОВУВАТИ РОБОТУ ПІД ОКУПАЦІЄЮ

Періоди, які зараховують до роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, визначає стаття 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР. До такого стажу роботи зараховують час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігали місце роботи/посаду:

  • та зарплату — повністю або частково, в т. ч. за час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу;
  • і виплачували йому допомогу за державним соціальним страхуванням, за винятком частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років.

Призупинення дії трудового договору — це коли роботодавець тимчасово припиняє забезпечувати працівника роботою, а працівник тимчасове припиняє виконувати роботи за укладеним трудовим договором.

Тож за призупинення дії трудового договору працівник фактично не працює, не отримує допомогу за державним соціальним страхуванням і за ним не зберігають середній заробіток. Це означає, що відсутні підстави зараховувати до стажу роботи для щорічної основної відпустки період призупинення дії трудового договору.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Держпраці


Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку.

У разі, якщо ви передплатник наших друкованних видань
— усі електронні матеріали зараз доступні без обмежень.

У разі, якщо ви читач порталу та вам потрібна консультація експерта
чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні продукти
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» зі знижкою 50%.

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про прийняття на роботу – оформлення на прикладі водія

Як оформити трудові відносини та оформити наказ про прийняття на роботу. Коли відмовити в оформленні трудового договору, а коли встановити стажування та випробування – дивимось на прикладі інструкції, як прийняти на роботу водія.
11595

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
52994

Господарський договір бюджетної установи

Господарський договір бюджетної установи – типи, види, істотні умови, порядок укладання та розірвання, перевірки. З якими господарськими договорами зазвичай мають справу бюджетники, чи є в них певні особливості?
16854

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді