Увільнення від роботи та додатковий день відпочинку працівнику-донору: роз’яснення Мінекономіки

У дні медичного обстеження, в день донації крові та/або компонентів крові та в день після донації працівника повністю звільняють від роботи із збереженням середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу.

Увільнення від роботи та додатковий день відпочинку працівнику-донору: роз’яснення Мінекономіки

⚡️ ЯК ЗМІНИЛИСЯ ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ З 24 БЕРЕЗНЯ ⚡️

Лист Мінекономіки від 28.12.2021 № 4712-06/61078-09

Якщо день донації припадає на вихідний чи святковий день, донора не можна звільнити від роботи у цей день, оскільки він вже є неробочим. Те саме стосується і дня відпочинку, що безпосередньо слідує за днем донації, якщо він вже є неробочим чи святковим днем.

Безпосередньо після кожного дня донації крові та/або компонентів крові, у тому числі у разі донації у вихідні, святкові, та неробочі дні, працівнику надають додатковий день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку у разі, якщо цей (наступний за днем донації) день є для нього робочим згідно з графіком роботи.

Тобто, норми абзаців першого і другого частини другої статті 20 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 № 931-IX (далі – Закон № 931) та статті 124 Кодексу законів про працю України (КЗпП), у тому числі щодо приєднання додаткового дня відпочинку донора до щорічної відпустки, застосовують лише у випадках, коли день донації крові та/або компонентів крові та день після донації припадають на робочі дні працівника згідно з його графіком роботи.

Що стосується гарантій донорам, які працюють за змінним графіком роботи (перехідні зміни), то, із урахуванням норм статей 57, 58 КЗпП, у Мінекономіки вважають, що за наявності вчасно поданої заяви про намір здати кров, гарантії за статтею 20 Закону № 931, застосовують до усієї зміни, частина якої припадає на день донації.


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахового видання «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152478

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді