Чи можна поєднати догану зі звільненням за порушення трудової дисципліни

Порушення, через яке винесли працівникові догану, не може бути підставою для його звільнення.

Чи можна поєднати догану зі звільненням за порушення трудової дисципліни

⚡️ Призупинення трудових відносин на час війни: як оформити

Позивачка попросила суд визнати незаконним і скасувати наказ про її звільнення на підставі пункту 3 статті 40 Кодексу законів про працю України (КЗпП) за систематичне невиконання обов’язків без поважних причині поновити її на роботі. ВС задовольнив її позов (постанова ВС від 02.02.2022 у справі № 705/539/21).

Роботодавець може розірвати трудовий договір, якщо працівник систематично не виконує свої трудові обов’язки без поважних причин (п. 3 ч. 1 ст. 40 КЗпП). Тобто звільнити можна лише за проступок, який працівник вчинив після того, як до нього застосували дисциплінарне стягнення за невиконання без поважних причин трудових обов’язків або правил внутрішнього трудового розпорядку. При цьому враховують заходи дисциплінарного стягнення, які встановили чинним законодавством і які не втратили юридичної сили (ст. 151 КЗпП).

За порушення трудової дисципліни роботодавець може застосувати до працівника лише один із заходів стягнення:

У справах про незаконне притягнення до дисциплінарної відповідальності та звільнення, саме роботодавець має довести, що застосував заходи стягнення без порушення законодавства про працю.

Суд встановив, що роботодавець звільнив працівницю наказом від 21.01.2021. Раніше наказами від 16 березня, 11 вересня, 24 грудня 2020 року її притягали до дисциплінарної відповідальності. Службовою запискою від 05.01.2021 директора підприємства повідомили про те, що працівниця систематично порушує трудову дисципліну та не виконує свої посадові обов’язки, і запропонували звільнити її.

Роботодавець не надав суду доказів, що у період з 24.12.2020 до 22.01.2021 позивачка вчинила новий проступок, за який її звільнили за пунктом 3 частини 1 статті 40 КЗпП.

Отже, позивачку звільнили з роботи 21.01.2021 за систематичне невиконання посадових обов’язків незаконно. Адже за це порушення її вже притягнули до дисциплінарної відповідальності, а нового вона не вчинила. Тож у відповідача не було підстав звільняти працівницю, оскільки за порушення трудової дисципліни до працівника можна застосувати лише один із заходів стягнення — догану чи звільнення.

За інформацією ВСУ


Наші спільний опір, щоденна боротьба наших хлопців та дівчат на передовій і наша надважка робота в тилу приносить свої результати. Ворог знесилений, а ми втримуємо економіку України на гідному рівні, навіть у такі скрутні часи. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань >«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. Тримаймо рівень!

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
151987

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді