Податкова накладна: як виправити помилку в податковому номері платника

Щоб виправити помилку, яку установа допустила у податковій накладній (ПН), вона має скласти до неї розрахунок коригування (РК).

Аби виправити помилку у полі «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» ПН, зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), установа має скласти РК та зазначити:

  • у полі «Дата складання» — дату, на яку установа виявила помилку;
  • у заголовній частині РК — дані із заголовної частини ПН з помилковим даними;
  • у розділі Б — зі знаком «–» вивести в «0» відповідні показники усіх рядків ПН, яку установа коригує (кількість, обсяг постачання та сума ПДВ);
  • у графі 2.1 — код причини коригування 103 — повернення товару або авансових платежів.

РК до ПН, яку постачальник не надавав отримувачу, має реєструвати в ЄРПН постачальник.

РК, складений постачальником товарів/послуг до ПН, яка видана їх отримувачу-платнику податку, має реєструвати в ЄРПН отримувач товарів/послуг.

Водночас постачальник має скласти та зареєструвати в ЄРПН нову ПН.

У новій ПН потрібно зазначити:

  • реквізити заголовної частини ПН — без помилок;
  • у полі «Дата складання» — дату виникнення податкових зобов’язань постачальника, тобто дату складання ПН з помилковими даними у полі «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта»;
  • у розділі Б ПН — обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, які були вказані в ПН з помилковими даними у полі «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта».

Цій ПН установа має присвоїти новий порядковий номер, відмінний від порядкового номера ПН з помилковими даними у полі «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта».

За інформацією ГУ ДФС у Тернопільській області

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47628

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36418

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6965

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
3121

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
54109

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді