Як Держаудитслужба контролювала закупівлі у 2018 році

Державний фінансовий контроль за використанням коштів наразі забезпечує Держаудитслужба. Як саме — 4 березня прозвітувала голова цього органу Лідія Гаврилова.

Упродовж 2018 року аудитори досліджували закупівлі під час 858 заходів держфінконтролю — ревізій та аудитів. Вони встановили процедурні порушення у сфері закупівель на загальну суму 22 млрд грн.

Також аудитори аналізували документи, розміщені в системі, та інформацію, яку замовниками надавали їм за запитами. За результатами такого аналізу аудитори попередили порушення у сфері закупівель за понад 2,4 тис. процедурами закупівель. Зокрема, на їхню вимогу замовники відмінили процедури закупівель або розірвали укладені договори.

Лише у листопаді минулого року стартував електронний моніторинг закупівель в ProZorro. Тому органи Держаудитслужби встигли завершити 151 моніторинг закупівлі. У 57 випадках вони встановили порушення на суму 452,7 млн грн. Найчастіше замовники припускалися таких порушень:

  • не дотримували порядку оприлюднення інформації про закупівлю
  • не відхиляли ТП, що не відповідала умовам ТД
  • не дотримували порядку визначення предмета закупівлі
  • укладали договір без процедури закупівлі
  • не накладали електронний підпис на форми документів
  • складали ТД з порушеннями
  • без підстав проводили переговорну процедуру
  • складали та виконували договори з порушеннями

Що цікаво — Держаудитслужба провела у 2018 році в 1,3 рази менше контрольних заходів. Кажуть, це для того, аби зменшити тиск на об’єкти контролю та оптимізувати роботу аудиторів.

Джерело: публічний звіт про діяльність Державної аудиторської служби України

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1215

Закупівля послуг з поточного ремонту: які нюанси врахувати

Час від часу у замовника виникає потреба в проведенні поточного ремонту, і для цього він має за законодавством провести закупівлю товарів й послуг. Поточний ремонт як предмет закупівлі належить до послуг, а для закупівлі послуг закупівельне законодавство встановлює свої вимоги. І самому розібратися з ними іноді замовнику не під силу. Допоможемо йому в цьому.
4815

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
4259

Протокол тендерного комітету – зразок

Протокол тендерного комітету – це документ, яким оформлюють рішення, прийняті на засіданні тендерного комітету. З’ясуємо, як правильно його скласти.
35738

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді