Соціальна відпустка: кому і як надавати

Додаткову оплачувану соціальну відпустку тривалістю 10 к. дн. без урахування святкових і неробочих днів за статтею 73 КЗпП надають:

  • жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, дитину з інвалідністю або усиновлену дитину;
  • матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи;
  • одинокій матері;
  • батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, який виховує їх без матері, у т. ч. в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі;
  • особі, яка взяла під опіку дитину;
  • особі з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи;
  • одному з прийомних батьків (ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки).

Право на соціальну відпустку залежить від віку дитини. Вік дитини з інвалідністю, усиновленої дитини, дитини під опікою, дитини в одинокої матері/батька Закон про відпустки не встановлює. Тож слід керуватися загальними нормами, за якими дитиною є особа віком до 18 років (повноліття), якщо вона не набуває прав повнолітньої раніше за законом, застосовуваним до неї.

Соціальну відпустку роботодавець надає щорічно в будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого часу або дати народження дитини. Тож працівник, який має на неї право, не втрачає його також у році, коли дитина досягнула повноліття.

За інформацією Управління Держпраці у Кіровоградській області

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153066

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74911

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22056

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94205

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді