Нараховуйте пеню, навіть якщо маєте переплату

Якщо платник податків самостійно виявляє помилку в поданій звітності та вносить зміни до неї протягом 90 к. дн., наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПК, пеню не нараховують (ст. 129 ПК).

Коли зміни до податкової звітності платник вносить після спливу цього терміну, пеню за заниження податкового зобов’язання починають нараховувати з 91 к. дн., що настає за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, за який виправляють помилку. Розмір пені визначають із розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, чинної на кожний такий день.

ДФС/платники податків закінчують нараховувати пеню:

  • у день, коли орган Казначейства зараховує кошти від погашення податкового боргу/зобов’язання на відповідний рахунок;
  • в інших випадках погашення податкового боргу/грошових зобов’язань.

Якщо платник податків самостійно уточнює грошове зобов’язання у складі звітної/нової звітної декларації чи подає уточнюючу декларацію і виправляє помилки після спливу 90 к. дн., наступних за останнім днем граничного строку його сплати, він має нарахувати пеню за загальновстановленим правилом незалежно від того, чи обліковують у платника переплату з цього платежу.

Такі вимоги встановлює Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» від 23.11.2018 № 2628, який набрав чинності 01.01.2019.

За інформацією ГУ ДФС у Тернопільській області

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47266

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
84924

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді