Гуртожитки у закладах професійної освіти: кому, як і за скільки

Уряд затвердив порядок, за яким заклади професійної (професійно-технічної) освіти (далі — заклади) забезпечуватимуть гуртожитками осіб, які здобувають освіту (далі — Порядок). Ним Уряд визначив:

  • яким чином, кому і за скільки заклади надаватимуть жилу площу, вселятимуть та виселятимуть з гуртожитків;
  • уніфіковані правила, за якими особи мають проживати у гуртожитках закладів;

Зокрема, Порядок встановлює, що гуртожиток є невід’ємною частиною цілісного майнового комплексу закладу. Ним керує керівник закладу.

Заклад заселяє до гуртожитку на період вступу:

  • іногородніх осіб;
  • осіб, які постійно проживають на тимчасово окупованих територіях;
  • іноземців та осіб без громадянства — на умовах, які визначає законодавство/міжнародні договори України.

Заклад може заселяти до гуртожитку на строк до 1 року за погодженням з профспілкою закладу, за умови, що у гуртожитку є вільні місця:

  • працівників закладу — якщо у працівника відсутнє інше місце проживання у тому населеному пункті, де розташований гуртожиток.
  • членів сім’ї учня, слухача, осіб, які здобувають освіту в інших закладах освіти, працівників інших установ, осіб, які направлені у відрядження до закладу.

Жилу площу у гуртожитку заклад надає на підставі: рішення керівника закладу, ордеру на жилу площу в гуртожитку та договору найму жилого приміщення.

Особи, які проживають у гуртожитку, зобов’язані, зокрема:

  • своєчасно сплачувати за проживання у гуртожитку в строки за договором найму жилого приміщення;
  • відшкодовувати матеріальні збитки.

Заклад надає жилу площу та житлово-комунальні послуги у гуртожитку безоплатно тільки учням, які здобувають освіту у закладі.

Порядок Уряд затвердив на засіданні від 17.04.2019 постановою, яка набрала чинності 23.04.2019.

Джерело: Постанова КМУ «Про затвердження Порядку забезпечення гуртожитками осіб, які здобувають освіту в закладах професійної (професійно-технічної) освіти» від 17.04.2019 № 331

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір 2024 – зміни з 01 жовтня

Мета військового збору випливає з самої назви – збільшити фінансування видатків на оборону України, у т.ч. фінансування ЗСУ. Військовий збір існує з 2014 року, але з 01 жовтня 2024 року відбудеться його збільшення. Про ставки військового збору, об’єкт оподаткування, правила сплати та декларування у бюджетників – у цьому огляді.
1752

Транспортний податок 2024: ставка, облік, декларація

Транспортний податок у 2024 році: дивиться перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню. Коли, скільки та за які автомобілі потрібно сплачувати транспортний податок 2024 – у статті.
14528

Зарплата держслужбовців 2025

Оплата праці за посадами державної служби 2025 року як і минулого обмежується розміром та кількістю виплат згідно з Держбюджетом-2025. І хоча наразі маємо проєкт цього акта, вже однозначно можна сказати, чи буде підвищення зарплати держслужбовцям у 2025 році. Розглянемо детальніше якою буде зарплата держслужбовців, чи переглянуть посадові оклади на 2025 рік.
805

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді