Як сумістити посаду головного бухгалтера та інспектора з кадрів

Працівникам установи, які паралельно зі своєю основною роботою виконують додаткову роботу за іншою професією/посадою або обов’язки тимчасово відсутнього працівника, потрібно за це доплатити. Розмір доплати та умови, на яких її здійснюєте, встановіть у колективному договорі.

Зразок посадової інструкції бухгалтера

Госпрозрахункові підприємства, у т. ч. комунальні, мають право самостійно визначати в колективному договорі форми і системи оплати праці, види та розміри доплат, надбавок, премій тощо. Єдина умова — якщо вони дотримують норм і гарантій, які передбачає законодавство, генеральна, галузева/міжгалузева і територіальні угоди (ст. 15 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР, ст. 97 КЗпП).

Підприємство госпрозрахункової сфери самостійно вирішує, чи доручати працівникові додатковий обсяг робіт, та встановлює доплату за те, що працівник суміщає професії чи виконує обов’язки відсутнього працівника.

Суміщати професії/посади можна, якщо:

  • працівник погодився на це;
  • суміщення професій не перевищує тривалості робочого дня/зміни працівника;
  • це економічно вигідно роботодавцю і не погіршує якість продукції, виконуваних робіт, послуг.

Не суміщайте професії/посади, якщо законодавство передбачає вимоги до рівня освіти та стану здоров’я.

За інформацією ГУ Держпраці у Львівській області

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
150575

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді