Робочий час водія розподілили на частини: чи надавати відпустку за ненормований робочий день

Фахівці Держпраці роз’яснили, за яких умов водій, робочий час якого розподілили на частини, має право на додаткову відпустку за ненормований робочий день.

Роботодавець може поділити робочий день працівників на роботах з особливими умовами і характером праці на частини, між якими є перерва тривалістю більше двох годин, або є дві та більше перерв. Однак загальна тривалість роботи працівника після такого розподілу не повинна перевищувати тривалості робочого дня, яку встановлює законодавство або графік змінності (ст. 60 КЗпП).

Режим роботи з розподілом робочого дня на частини рекомендують вводити, аби було зручно обслуговувати населення, зокрема, в установах:

  • громадського харчування;
  • комунального та побутового обслуговування населення.

Ненормований робочий день встановлюють для певної категорії працівників, яким неможливо нормувати час трудового процесу. Якщо такі працівників за потреби виконують роботу понад нормальну тривалість робочого часу, така робота не є надурочною. Мірою праці у цьому випадку є не тільки тривалість робочого часу, але й коло обов’язків/обсяг робіт/навантаження.

Роботодавці можуть встановити ненормований робочий день для осіб:

  • працю яких не можна точно облікувати;
  • робочий час яких за характером праці роботодавець поділив на частини невизначеної тривалості;
  • які розподіляють час для роботи на свій розсуд.

Однак не залучайте таких працівників до роботи понад встановлену тривалість робочого часу систематично. Адже вони також підпорядковуються режиму робочого часу, за яким працює установа (п. 1-5 Рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, які Мінсоцполітики затвердило Наказом від 10.10.1997 № 7).

Щорічну додаткову відпустку тривалістю до 7 к. дн. працівникам з ненормованим робочим днем, зокрема водію, надайте згідно із списками посад, робіт та професій, які визначає колективний договір/угода (п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР). Список професій і посад працівників з ненормованим робочим днем, для яких встановили конкретну тривалість відпустки у межах 7 днів, — вкажіть у додатку до колективного договору.

Якщо, систематично залучаєте працівника до роботи понад тривалість робочого часу, яку встановили, перепрацьовані години кваліфікуйте як надурочні та оплачуйте їх у подвійному розмірі (ст. 106 КЗпП).

За інформацією ГУ Держпраці у Львівській області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді