Не уклали трудовий договір і допустили працівника до роботи: які наслідки

Працівник, який працює, однак не уклав трудовий договір із роботодавцем, має право звернутись до суду (ст. 232, ст. 235 КЗпП)

Законодавство забороняє допускати до роботи працівника, з яким не уклали трудовий договір та про який не повідомили ДФС (ст. 24 КЗпП).

Зразок повідомлення про прийняття працівника на роботу

Якщо не оформили трудові відносини з працівником і допустили його до роботи, чекайте на санкції. За таке порушення законодавство передбачає адміністративну, кримінальну і фінансову відповідальність.

Суд, до якого працівник направить відповідну заяву, зобов’яже роботодавця нарахувати та виплатити йому заробітну плату в розмірі, не нижчому за середню зарплату за відповідним видом економічної діяльності у регіоні. Суд не врахує зарплату, яку роботодавець фактично виплачував працівнику, з яким не оформив трудові відносини.

Роботодавцеві загрожує штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, якого він:

  • фактично допустив до роботи і не уклав трудовий договір/контракт;
  • оформив на неповний робочий час, якщо працівник працює повний робочий день.

Такий самий штраф очікує на роботодавців, які виплачують працівникам зарплату/винагороду і не нараховують/не сплачують податки/збори, які визначає чинне законодавство (ст. 265 КЗпП).

За інформацією ГУ ДФС у Рівненській області

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
150575

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді