Перевірки працевлаштування осіб з інвалідністю проводитимуть за новим порядком

Уряд виклав у новій редакції Порядок проведення перевірки підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 № 70 (далі — Порядок).

Як і раніше, Порядок визначає процедуру, за якою перевіряють, чи дотримують, зокрема, бюджетні установи вимоги статей 19 і 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 № 875-XII, а саме:

Однак тепер поводитимуть перевірки не відділення Фонду соціального захисту інвалідів, а Держпраці та її територіальні органи за місцем, де установа провадить господарську діяльність, або у приміщенні Держпраці/її територіального органу у випадках, передбачених законом.

Держпраці проводитиме:

  • планові перевірки — відповідно до річних планів, які затверджуватиме не пізніше 1 грудня року, що передує плановому;
  • позапланові перевірки — незалежно від кількості раніше проведених перевірок.

Строк, у який Держпраці проводитиме планові/позапланові перевірки бюджетних установ, — не більш як 10 робочих днів. Сумарна тривалість усіх планових перевірок, що проводитимуть Держпраці та її територіальні органи протягом календарного року в установі, не може перевищувати 30 робочих днів.

Держпраці не зможуть продовжувати строки, у які проводитимуть планові/позапланові перевірки.

За результатами планової/позапланової перевірки посадові особи Держпраці чи її територіального органу, які проводили перевірку, складатимуть акт за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

На підставі такого акта Держпраці протягом 5 робочих днів з дня завершення перевірки складатиме припис про усунення виявлених порушень.

Оновлений Порядок Уряд затвердив на засіданні від 05.06.2019 постановою, яка набере чинності з дня її офіційного опублікування.

Джерело: постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 р. № 70» від 05.06.2019 № 466

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірка в органах місцевого самоврядування

Стаття присвячена питанням видів державного контролю за фінансово-господарською діяльністю органів місцевого самоврядування. Дізнаєтеся також як ревізори готуються до ревізії та отримаєте поради як підготуватися до зустрічі з ревізорами і на які моменти господарської діяльності звернути увагу.
8642

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
19102

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді