Фонд соцзахисту інвалідів зараховуватиме кількість робочих місць для їх працевлаштування по-новому

Уряд виклав у новій редакції Порядок зарахування кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю до нормативу таких робочих місць у господарських об’єднаннях, до складу яких входять підприємства громадських організацій осіб з інвалідністю, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 № 70.

Також Уряд змінив назву цього порядку на «Порядок зарахування кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю до виконання нормативу таких робочих місць, визначеного статтею 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» (далі — Порядок).

Попередньою редакцією Порядку керувалися лише господарські об’єднання, до складу яких входять підприємства громадських організацій осіб з інвалідністю.

Оновлений Порядок визначає процедуру, за якою Фонд соціального захисту інвалідів (далі — Фонд) зараховуватиме на підприємствах, в установах, організаціях, у т. ч. їх господарських об’єднаннях, та у фізичних осіб, які використовують найману працю, кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю (далі — кількість робочих місць), аби вони виконали норматив, який визначає стаття 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 № 875-XII.

Норматив, зокрема, для бюджетної установи становить:

  • 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік — якщо штатна чисельність працівників перевищує 25 осіб;
  • одне робоче місце — якщо в установі працює від 8 до 25 осіб.

Чи зараховувати установі кількість робочих місць, Фонд вирішуватиме протягом 30 к. дн. після того, як установа подасть Звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю. Його установи подають відповідно до інструкції, затвердженої Мінсоцполітики.

Якщо Фонд знайде розбіжності у показниках Звіту, він протягом 10 к. дн. письмово повідомить установу про незарахування кількості робочих місць за звітний період.

Нову редакцію Порядку Уряд затвердив на засіданні від 05.06.2019 постановою, яка набере чинності з дня її офіційного опублікування.

Джерело: постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 р. № 70» від 05.06.2019 № 466

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірка в органах місцевого самоврядування

Стаття присвячена питанням видів державного контролю за фінансово-господарською діяльністю органів місцевого самоврядування. Дізнаєтеся також як ревізори готуються до ревізії та отримаєте поради як підготуватися до зустрічі з ревізорами і на які моменти господарської діяльності звернути увагу.
8642

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
19100

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді