Новий інструмент від команди «Нецінові критерії ProZorro»

У рамках міжнародної програми EU Association Lab розроблений корисний і зручний інструмент, завдяки якому закупівлі стануть ефективнішими. Це — електронний конструктор нецінових критеріїв. Новий сервіс призначений для замовників, які закуповують товари, роботи і послуги, аби забезпечити потреби держави і територіальної громади. За його допомогою ефективну закупівлю проводитимуть лише у кілька кліків. Замовнику достатньо буде вибрати потрібний йому набір критеріїв, показники і встановити їх вагове значення. Після останнього кліку він отримуватиме текст, який використовуватиме в оголошенні про закупівлю.

Експерти з профільних ринків України розробили Набір нецінових критеріїв, які у майбутньому стануть базовим контентом сервісу, інтегрованого із системою ProZorro та кабінетами замовників на електронних майданчиках. Цих критеріїв 12, і всі вони відібрані за показником «найбільш закуповувані» у грошовому вимірі: «Ремонт доріг», «Ремонтно-будівельні роботи», «Комп'ютерне обладнання та офісна техніка», «Послуги харчування», «Меблі (шкільні, офісні)», «Білизна (постільна, спідня)», «Фарби», «Кабельна продукція», «Офісний папір та паперова продукція», «Деревина», «Мийні засоби та засоби для чищення» та «Послуги з прибирання».

Лідери за обсягами витрат — ремонт і будівництво доріг та інші ремонтно-будівельні роботи. Тож першими з командою «Нецінові критерії ProZorro» почали працювати замовники цих робіт. Для них створена багатокритеріальна база. Її розробники врахували:

  • вимоги законодавства України;
  • національні та міжнародні стандарти;
  • найкращі доступні технології та рекомендації Єврокомісії;
  • доступність товарів, робіт чи послуг на українському ринку, що відповідають вимогам рекомендованих критеріїв;
  • можливі методи підтвердження відповідності: висновки, сертифікати, протоколи досліджень чи випробувань.

Електронний конструктор дасть змогу уникнути дискримінацій. Приміром, замовник не зможе прописати вимог до робіт, проєкту чи будматеріалів під конкретного виконавця, торговельну марку тощо. А ще цей інструмент допоможе ефективно використовувати публічні кошти на закупівлі якісних, безпечних та екологічних товарів, робіт чи послуг.

Джерело: вебпортал ProZorro

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1215

Закупівля послуг з поточного ремонту: які нюанси врахувати

Час від часу у замовника виникає потреба в проведенні поточного ремонту, і для цього він має за законодавством провести закупівлю товарів й послуг. Поточний ремонт як предмет закупівлі належить до послуг, а для закупівлі послуг закупівельне законодавство встановлює свої вимоги. І самому розібратися з ними іноді замовнику не під силу. Допоможемо йому в цьому.
4818

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
4259

Протокол тендерного комітету – зразок

Протокол тендерного комітету – це документ, яким оформлюють рішення, прийняті на засіданні тендерного комітету. З’ясуємо, як правильно його скласти.
35739

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді