Працівник перевівся з іншої установи: як розрахувати і виплатити відпускні

Фахівці Держпраці роз’яснили як оплачувати працівнику щорічну відпустку, якщо його перевели з іншої установи.

Якщо працівник розриває трудові відносини з установою, вона виплачує працівнику компенсацію за невикористану:

  • щорічну відпустку;
  • додаткову відпустку — якщо працівник має дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, далі – Закон № 504).

Калькулятор днів щорічної відпустки

Якщо працівник переводиться до іншої установи, компенсацію за невикористану відпустку не виплачують, а перераховують її на рахунок установи-нового роботодавця за заявою працівника. В такому разі він має право на щорічну відпустку повної тривалості, навіть якщо не відпрацював на новому місці роботи 6 місяців (п. 8 ч. 7 ст. 10 Закону № 504).

Компенсацію за невикористану відпустку обчислює бухгалтер установи, з якої перевели працівника, а відпускні — бухгалтер установи до якої його перевели. Ці суми установи обчислюють відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженому постановою КМУ від 08.02.1995 № 100, (далі — Порядок № 100).

Установа, до якої перевівся працівник, аби обчислити відпускні, має помножити середньоденну зарплату на кількість днів відпустки, з яких виключити святкові/неробочі дні (п. 7 Порядку № 100).

Середньоденну зарплату працівнику, який відпрацював менше 12 календарних місяців, обчислюють на основі заробітної плати працівника за фактичний час роботи — з першого числа місяця після оформлення до першого числа місяця, в якому надаєте йому відпустку.

Компенсацію за невикористану відпустку, яку перерахувала установа, з якої перевівся працівник, новий роботодавець виплачує працівнику разом з відпускними.

За інформацією Управління Держпраці у Кіровоградській області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді